BELGA/WAEM

PS wil cannabis legaliseren

De PS heeft in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om cannabis te regulariseren. De Franstalige socialisten koppelen daar wel een streng wettelijk kader aan dat de productie, de verkoop en de consumptie van de drugs regelt.

Cannabis verbieden werkt niet, dan kun je het gebruik beter (beperkt) toelaten en er toezicht op houden, redeneren ze bij de PS. De huidige benadering is duidelijk contraproductief, want het aantal gebruikers gaat nog altijd in stijgende lijn, en volgens de PS zijn de nieuwe gebruikers almaar jonger. Door hun drugsgebruik komen ze ook in aanraking met criminelen. Echte preventie kan alleen door de markt te regulariseren, vinden de Franstalige socialisten.

In de tekst van het wetsvoorstel is sprake van twee manieren om cannabis te telen en te verdelen. Ten eerste is er de individuele teelt, voor strikt persoonlijk gebruik. Daarbij hoort een maximaal aantal planten. Ten tweede zijn er de nog op te richten 'Cannabis Social Clubs' (CSC) die cannabis zullen mogen verdelen. Zij moeten een licentie krijgen van een 'Controleautoriteit voor Cannabis' (ACC). De drugs blijven verboden voor minderjarigen.

Momenteel bestaat in ons land een gedoogbeleid ten overstaan van cannabis, maar volgens de letter van de wet is de drug nog altijd verboden. En de verwarring wordt nog groter omdat de aanpak per gerechtelijk arrondissement kan verschillen.

Het wetsvoorstel is ondertekend door acht PS’ers, bij wie Laurette Onkelinx en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Meest gelezen