Sashimi van rauwe kip? Niet zo'n goed idee

Restaurants in Tokio en Osaka serveren het als een delicatesse: tori sashi, of sneetjes (half)rauwe kip. Amerikaanse foodies hebben de lekkernij intussen al naar Amerika gehaald en ook Nederland lijkt tori sashi te hebben ontdekt. Maar daar waarschuwt het Voedingscentrum voor gezondheidsrisico's.

Professor Mieke Uyttendaele, experte voedselveiligheid aan de Universiteit Gent, treedt de Nederlandse collega's bij. "Rauw vlees kan ziektekiemen bevatten. Bij kippenvlees kan dat de salmonella-bacterie zijn, maar tegenwoordig maken we ons meer zorgen om de campylobacter-bacterie.  Die veroorzaakt net als salmonella buikkrampen en diarree."

Toch vindt professor Uyttendaele het niet zo vreemd dat rauwe kip in Japanse restaurants op het menu staat. "Japanners zijn het nu eenmaal gewoon om voedsel rauw te eten. Als je de hygiënische voorschriften respecteert, hoeft dat geen probleem te zijn. Bacteriën komen voor in het darmstelsel. Als dat  keurig uit de kippen verwijderd is, is het risico op besmetting gering"

Geen lachertje

Bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zijn ze niet op de hoogte van de trend uit Japan. "Als restaurants hier bij ons dat gerecht zouden serveren, zouden wij daar niet tegen optreden", licht woordvoerster Katrien Stragier toe. "Gewoon omdat de wet daar niets over zegt en het dus ook niet verbiedt. Zelf adviseren wij wel kippenvlees altijd goed te doorbakken. Een besmetting met een bacterie is immers geen lachertje."   

Meest gelezen