Slachtofferfonds betaalde al 1,5 miljoen euro aan noodhulp voor slachtoffers terreur

Het Slachtofferfonds heeft sinds de aanslagen van 22 maart vorig jaar al zo'n anderhalf miljoen euro aan noodhulp uitgekeerd aan slachtoffers van terreur.  Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt aan onze redactie bevestigd. Het overgrote deel van dat bedrag ging naar de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in Brussel en Zaventem, maar ook slachtoffers van andere terreurdaden hebben al aanvragen ingediend. 

In totaal keerde het Slachtofferfonds vorig jaar 11.513.482 miljoen euro aan noodhulp uit aan slachtoffers. 9,91 procent daarvan was bestemd voor slachtoffers van terreur. "Midden september is er in totaal 1.493.500 euro uitgereikt aan slachtoffers van terreur", vertelt Edward Landtsheere van de FOD Justitie.  "In hoofdzaak gaat het om slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in Brussel en Zaventem, maar de cijfers gaan over alle terroristische aanslagen. We hebben bijvoorbeeld ook al aanvragen van slachtoffers van de aanslag op de Ramblas in Barcelona vorige maand." Volgens Landtsheere is de dienst bij met alle aanvragen.

Landtsheere benadrukt dat het om noodhulp gaat en niet om een schadevergoeding. In 205 dossiers werd er noodhulp toegekend, in 30 dossiers ging het al om hoofdhulp. "Het maximale bedrag voor noodhulp is 30.000 euro in afwachting van een proces. De rechter zal uiteindelijk de schadevergoeding bepalen."

30.000 euro is ook maar 30.000 euro.

Edward Landtsheere, FOD Justitie

"We kunnen alleen maar zeer nederig zijn tegenover de slachtoffers. 30.000 euro is ook maar 30.000 euro", zegt Landtsheere. "Maar binnen onze mogelijkheden proberen we de slachtoffers en nabestaanden zo goed mogelijk op te volgen. Dan gaat het niet alleen om een geldsom, maar ook om allerlei hulp met de administratieve rompslomp."

Meest gelezen