Staking bij chemiebedrijf Oleon, discussie draait rond nieuwe cao-onderhandelingen

Bij het chemiebedrijf Oleon, in Ertvelde, in de Gentse haven is een spontane staking uitgebroken. De onvrede draait rond de nieuwe cao-onderhandelingen. In het chemiebedrijf werken 300 werknemers. Het verwerkt plantaardige olie tot bestanddelen voor schoonmaak en verzorgingsproducten.

De werknemers willen een loonsverhoging voor de laagste inkomens, aan die eis komt de directie gedeeltelijk tegemoet. Maar volgens de vakbond wil de directie niet onderhandelen over de arbeidsduurvermindering van 1 uur per week.  "Een laatste overleg gisteren bracht niets op, en sindsdien zijn er nog geen onderhandelingen opgestart. Wij zijn vragende partij om de gesprekken terug op te starten", zegt het ACV.

"We voelden al lang dat de bom ging barsten. Mensen hadden vragen rond werkbaar werk, en dat leek niet haalbaar zonder loonverlies", zegt het ACLVB. "Maar er moet natuurlijk bereidheid zijn om te overleggen over arbeidsduurvermindering".

Directie betreurt actie

"De directie van Oleon betreurt deze actie, en hoopt zo snel mogelijk het overleg terug te kunnen opstarten door met alle betrokken partijen aan tafel te zitten", meldt de directie.

Oleon heeft ook in Oelegem een productieafdeling. Daar wordt niet gestaakt.

Meest gelezen