Van "Grey's anatomy"-dokter naar patiënte met hersentumor: het overkwam Kate Walsh

De Amerikaanse actrice Kate Walsh (49), bekend van haar rollen in "Grey's anatomy" en "Private practice", heeft voor het eerst verteld over haar hersentumor (ter grootte van een kleine citroen).  Drie dagen na haar diagnose werd ze al geopereerd. "De mist klaarde op", zegt Walsh, die aandacht vraagt voor meningeomen.

Een meningeoom is een gezwel dat uitgaat van het hersenvlies en zeer langzaam groeit. Het treft meer vrouwen dan mannen. Bij Walsh was de tumor goedaardig en werd het gezwel drie dagen na de diagnose verwijderd. De actrice kreeg de eerste symptomen in 2015. Ze voelde zich oververmoeid. "Ik kon vijf koppen koffie drinken en werd maar niet wakker", vertelt de actrice.

Ze kon zich moeilijk concentreren en kampte met hoofdpijn en evenwichts­problemen. Tegen dat ze een neuroloog bezocht, had ze verlammings­verschijnselen aan de rechterkant van haar gezicht. Intussen was de tumor vijf centimeter groot, een "kleine citroen" beschrijft ze zelf.

Veel medische termen, dat ene woord niet

Het was onwezenlijk voor Walsh, die acht jaar lang dokter Addison Montgomery speelde in de populaire serie "Grey's anatomy" en de spin-off "Private practice". De actrice werd plots patiënte en hoewel ze al heel wat medisch vakjargon gewoon was via haar rol, kende ze een meningeoom niet. 

Samen met collega Patrick Dempsey (McDreamy) zet ze haar schouders onder een campagne om jaarlijks op dokterscontrole te gaan. "Vertrouw op je instinct, vertrouw op je lichaam", benadrukt ze.

AP2006

Walsh is niet de enige die een meningeoom ontdekte. Ook zangeres Sheryl Crow en Hollywoodster Elizabeth Taylor kregen ermee te maken.  In de VS alleen al krijgen jaarlijks ongeveer 27.000 mensen de diagnose te horen.

Meest gelezen