Video player inladen...

Volkssterrenwacht Mira kijkt al vijftig jaar naar de sterren

Eind jaren zestig was in volle race naar de Maan de interesse voor ruimtevaart en sterrenkunde groter dan ooit tevoren. De omstandigheden waren dus rijp om ook in België te starten met een Volkssterrenwacht, naar het voorbeeld van Duitsland en Nederland. Onder impuls van de immens populaire weerman Armand Pien besloot pater Godfried Pieraerts van de abdij in Grimbergen om op eigen houtje een verdieping bij te bouwen bovenop het in aanbouw zijnde cultureel centrum.

Sindsdien is er veel veranderd, maar de originele doelstellingen blijven volgens Mira onverminderd actueel: het grote publiek laten kennismaken met sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde, en de jeugd motiveren richting techniek en wetenschappen.

Eén van de fans van Mira was koning Boudewijn, die er wel eens incognito neerstreek.

In de toekomst wenken de vervanging van een telescoopkoepel met inbegrip van een veel krachtigere kijker, een tentoonstelling over de zoektocht naar planeten buiten ons zonnestelsel en buitenaards leven, en een tentoonstelling over klimaatveranderingen.

Meest gelezen