Videospeler inladen...

Trump bedreigt "verdorven regime in Noord-Korea met totale vernietiging"

In zijn eerste toespraak voor de Verenigde Naties heeft president Trump fors uitgehaald naar de regimes in Noord-Korea, Iran en Venezuela. Trump beschouwt de VN ook als een organisatie "van onafhankelijke soevereine natiestaten" die elk opkomen voor hun eigen belangen. Zijn toespraak duurde dubbel zo lang als was toegestaan.

Geheel in zijn eigen stijl maakte Trump duidelijk dat zijn land op alle vlakken binnenkort sterker is dan ooit tevoren. Dat is volgens hem ook nodig, want hij verwees naar de dreiging van terreur, extremisten allerhande en "schurkenstaten die sterker worden en alle hoeken van  de planeet onveilig maken"

Niet verrassend zei hij dat "alle landen als soevereine naties het recht en de plicht hebben om de belangen van hun eigen volk te ondersteunen". Dat is de plicht van alle aanwezigen hier en dus ook van de Verenigde Staten zelf. Volgens de president is de "natiestaat de beste manier om de levens van zijn burgers te verbeteren". Net daarom waarschuwde hij dat de VS niet langer zal meewerken aan eenzijdige akkoorden.

"Verdorven regime in Noord-Korea"

Specifiek had president Trump een waarschuwing voor het gevaar van het "verdorven regime in Noord-Korea", dat een bedreiging is voor de wereldvrede met zijn programma voor raketten en nucleaire wapens. Hij verwees naar de wreedheid van het regime in Pyongyang door voorbeelden als een jong Japans meisje dat door Noord-Koreaanse agenten ontvoerd was om als vertaalster te werken, naar de Amerikaanse student Warmbier die onlangs uit gevangenschap werd vrijgelaten in coma en kort daarop overleden is

Als Noord-Korea doorgaat met het negeren van de resoluties van de Verenigde Naties, mee goedgekeurd door Rusland en China, zal de Verenigde Staten niet aarzelen op te treden, waarschuwde Trump. Als de VS gedwongen wordt om zichzelf of één van zijn bondgenoten te verdedigen, hebben we geen andere keuze dan het communistische regime in Noord-Korea volledig te vernietigen. Trump verwees opnieuw naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un als de "Rocket Man". 

Videospeler inladen...

"De Rocket Man" (Kim Jong-un in Noord-Korea) is goed op weg om zichzelf en zijn regime te vernietigen.

"Iraanse regime is vooral bang van eigen volk"

Eenzelfde waarschuwing had president Trump ook in petto voor het religieuze regime in Iran. Ook dat regime bedreigt volgens Trump Israël en Arabische regeringen met steun aan terroristen, maar ook met raketten en illegaal onderzoek naar nucleaire wapens. Het nucleaire akkoord dat Iran in 2015 heeft ondertekend met de internationale gemeenschap is één van de slechtste ooit en brengt de Verenigde Staten in verlegenheid, aldus Trump in een nauwelijks verholen kritiek aan zijn voorganger Barack Obama. 

Trump beloofde ook dat de VS de "sinistere ideologie" van Al Qaeda, IS, de taliban en de sjiitische militie Hezbollah in Libanon zullen stoppen. Wat Syrië betreft, zei Trump te zoeken naar een oplossing van het conflict, maar daarin is blijkbaar geen plaats voor het "criminele regime van Bashar al-Assad".

We zullen  het kernakkoord met Iran niet langer erkennen als dat een dekmantel is voor de opbouw van een verboden nucleair programma.

"Vluchtelingen zo dicht mogelijk bij huis"

Opvallend was ook het dankwoord van president Trump aan Jordanië, Turkije en Libanon omdat die miljoenen Syrische vluchtelingen hebben opgevangen. We gaan mee oplossingen zoeken voor vluchtelingen die op de loop zijn voor geweld, waarbij die zo dicht mogelijk bij hun thuisland worden opgevangen en waardoor die uiteindelijk naar hun land van herkomst kunnen terugkeren. Ongecontroleerde migratie ziet Trump niet zitten, want dat "is nadelig voor mensen met lage inkomens in opvanglanden en hun belangen worden vaak genegeerd".

Een laatste uitval was er naar het regime van de socialistische president Nicolas Maduro die volgens Trump "een ooit welvarend land als Venezuela naar de totale ineenstorting heeft gebracht". We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan, ook niet in Venezuela, luidde het.

Op het einde van zijn toespraak -die meer dan dubbel zo lang geduurd heeft als was toegelaten- herhaalde president Trump dat de Verenigde Naties een organisatie moeten zijn van onafhankelijke soevereine staten die elk het belang van hun eigen bevolking moeten nastreven en op zoek gaan naar gemeenschappelijke doelstellingen als "echte naties van de wereld". Hij keerde zich duidelijk af van internationale organisaties, "onevenwichtige handelsakkoorden" en internationale rechtspraak. De speech van de president en zijn visie op de wereld pasten dan ook volledig in het "America First" van zijn campagne.

Meest gelezen