Video player inladen...

Welke beelden horen thuis in ons collectief geheugen en krijgen een plaats in de Beeldcapsule 2117?

Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) start met de actie "De Beeldcapsule" waarbij iedereen uit vijftig video's een selectie kan maken die hij of zij wil bewaren voor de toekomst.  De beelden tonen onze vrije tijd vroeger en hun relevantie voor vandaag. De vijf meest gekozen fragmenten krijgen een plaats in de "Beeldcapsule 2117".

Wat vertellen de beelden ons over wie we zijn? Welke filmpjes moeten we in de toekomst nog kunnen bekijken? VIAA roept Vlaanderen op om de meest sprekende beelden over onze vrije tijd te selecteren voor hun Beeldcapsule.

De beelden tonen een heel scala aan menselijke gewoontes en bijzondere tradities, beginnend met het oudste filmpje uit 1920 maar ook met enkele recentere beelden. De beelden van zomerkampen van weleer, klassieke koffiekransen, kermiskoersen, vinkenzetten, files richting kust of fitness in de jaren 40 werken misschien op de lachspieren, maar stellen onze hedendaagse gewoonten ook in vraag.

Op de website debeeldcapsule.be kan iedereen de tijdsbeelden selecteren die hij of zij wil bewaren voor de toekomst. Jan Hautekiet, Ihsane Chioua Lekhli, Danira Boukhriss, Kirsten Lemaire, Marc Reynebau en andere BV's gingen hen al voor: op de website delen zij hun Beeldcapsule.

De vijf meest gekozen fragmenten krijgen op 27 oktober, UNESCO werelddag van het audiovisueel erfgoed, een plaats in de "Beeldcapsule 2117". Stemmen kan tot 22 oktober.

Vrijetijdsprofessor Ignace Glorieux en KirstenLemaire gaven meer uitleg in "De afspraak"

Video player inladen...

Meest gelezen