Video player inladen...

Hulpdiensten zoeken naar slachtoffers na zware aardbeving in Mexico: dodental loopt op tot 226

Er zijn nu al 226 doden geteld na de zware aardbeving van gisterenmiddag plaatselijke tijd in het centrum van Mexico. Onder hen zijn ook 22 schoolkinderen die bedolven werden toen hun schoolgebouw in de hoofdstad instortte. Het epicentrum van de schok met een kracht van 7,1 lag op de grens van de deelstaten Morales en Puebla. 

De aardbeving gebeurde rond 13 uur plaatselijke tijd. Het epicentrum lag in de deelstaat Morelos, op zo'n 160 kimometer ten zuiden van de hoofdstad. De beving ontstond op een diepte van zo'n 57 kilometer en had volgens het nationaal seismologisch instituut een kracht van 7,1. Ze was ook voelbaar in Mexico-Stad en buurland Guatemala.

De totale omvang van de schade is voorlopig nog niet duidelijk.  In de getroffen regio is in verschillende plaatsen de elektriciteit uitgevallen. Volgens de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto zijn er in Mexico-Stad, waar zo'n twintig miljoen mensen wonen, alleen al 27 gebouwen ingestort, andere raakten zwaar beschadigd. Reddingswerkers, maar ook het leger en burgers zoeken naar overlevenden onder het puin. "Het is bijzonder dat iedereen de handen uit de mouwen steekt, en met mondkapjes op toesnelt om puin te ruimen en water te brengen, de solidariteit is groot", zegt correspondent Edwin Timmer vanuit Mexico-Stad. 

Minstens 22 kinderen kwamen om het leven toen een schoolgebouw instortte in Mexico-Stad (zie foto onder). De doden werden geregistreerd in de hoofdstad, maar ook in de zwaar getroffen deelstaten Morelos en Puebla. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De internationale luchthaven heeft voorlopig alle vluchten afgelast. De universiteit van Mexico-Stad deelde via Twitter mee dat alle cursussen en evenementen voor onbepaalde duur zijn opgeschort om de gebouwen op schade te onderzoeken. Ook in de scholen zijn de lessen voorlopig weggevallen. Peña Nieto heeft ondertussen ook de evacuatie van alle beschadigde ziekenhuizen bevolen.

De aardbeving leidde ook tot surrealistische beelden in de drijvende tuinen van Xochimilco, Unesco-werelderfgoed in een voorstad van Mexico-Stad.

Niet eerste keer

De aardbeving komt er net op de verjaardag van de enorme beving van 1985. Daarbij kwamen toen zeker 5.000 mensen om het leven. 

Twee weken geleden werd Mexico ook al getroffen door een zware aardbeving. Daarbij kwamen zo'n honderd mensen om het leven. Toen lag het epicentrum in de Stille Oceaan en was de schok in Mexico-Stad nauwelijks voelbaar. Daarna volgden nog duizenden kleinere naschokken. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen