Facebook

"Ik zag gebouwen rondom mij bewegen, de ramen kletterden"

De Vlaamse Lore Halin woont in Mexico-Stad en zat in de auto op het moment van de aardbeving. Er was net een herdenkings­oefening aan de gang voor de 32ste verjaardag van een van de meest verwoestende aardbevingen in Mexico.

Gisteren was het de 32ste verjaardag van een van de meest verwoestende aardbevingen in Mexico. Op dat moment was de Vlaamse Lore Halin, die sinds twee weken in Mexico-Stad woont, op weg met de wagen. Ze kwam in een enorme verkeerschaos terecht door de rampoefening, die gehouden wordt zodat mensen minder zouden panikeren. 

Ik was aan het duizelen en dacht aan een appelflauwte

Lore Halin

Halin had drie uur in het verkeer gezeten zonder eten en drinken, toen ze het gevoel kreeg dat ze begon te duizelen. "Ik dacht dat ik ging flauwvallen, maar het was géén appelflauwte. Het was de aardbeving. Ik hoorde dan ook effectief het alarm afgaan en zag de mensen naar buiten lopen. De gebouwen rondom mij zag ik bewegen, en de ramen kletterden. Ik ben naar een min of meer veilige plek in de straat gegaan en heb daar anderhalf uur gestaan."

De schade loopt zeker nog op

De Vlaamse hoorde via de Mexicaanse radio meteen over 44 ingestorte gebouwen. Ze vermoedt dat het dodental nog zal oplopen: "In de staten waar de aardbeving voelbaar was, kon men heel snel zeggen hoeveel slachtoffers er zijn. Maar in een miljoenenstad als Mexico, waar de infrastructuur in bepaalde buurten heel oud is, is dat moeilijker. Er wordt gevreesd dat de schade en het aantal slachtoffers nog enorm zullen oplopen."

Meest gelezen