Belga

Als straf elk jaar een concentratiekamp bezoeken

Oud-Kamerlid Laurent Louis moet van het Hof van Beroep in Brussel de komende vijf jaren elk jaar een concentratiekamp bezoeken. Het Hof heeft hem veroordeeld voor negationisme, het ontkennen van de Holocaust. Louis krijgt wel de opschorting, wat betekent dat hij geen straf krijgt als hij zich aan de voorwaarden houdt.  

Het Brusselse Hof van Beroep heeft vanochtend een opvallende beslissing genomen op het proces van voormalig Kamerlid Laurent Louis. Louis moet onder andere de concentratiekampen van Auschwitz, Dachau en Treblinka bezoeken. Van elk bezoek aan een concentratiekamp moet hij bovendien ook een verslag maken op zijn blog.

Laurent Louis is veroordeeld voor uitspraken die hij een aantal jaren geleden deed over de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog.  Louis schreef toen op zijn blog: "Jean-Marie Le Pen heeft dan wel gezegd dat de gaskamers een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn, maar als men daar een beetje over nadenkt, kan men zich de vraag stellen of dat wel helemaal fout is (...)."

In eerste aanleg kreeg Louis een celstraf van zes maanden met uitstel en een boete van 3.000 euro.

Laurent Louis raakte in 2010 als enige in de Kamer verkozen op de lijst Parti Populaire van zakenadvocaat Mischaël Modrikamen. Een jaar later werd hij echter uit de partij gezet. Sindsdien zetelde hij als onafhankelijke in de Kamer. Bij de jongste verkiezingen verdween hij uit het parlement.

Meest gelezen