Video player inladen...

Brusselse regering krijgt vertrouwen, met één onthouding van CDH

De Brusselse regering heeft het vertrouwen gekregen van het Brussels Parlement. Dat gebeurde meerderheid (52) tegen oppositie (34), met één onthouding van Ahmed El Khannouss van CDH. Voor fractieleider Benoît Cerexhe wil zijn partij daarmee het signaal geven dat de regering absoluut werk moet maken van volledige transparantie en van de uitvoering van het volledige regeerakkoord.

De stemming kwam er na de ongewone demarche van minister-president Rudi Vervoort (PS) aan het einde van zijn regeringsverklaring, eergisteren. Hij vroeg toen dat het Brussels Parlement de Brusselse regering het vertrouwen zou schenken na de gebeurtenissen van afgelopen zomer.

In de nasleep van het Samusocial-schandaal en de politieke crisis in Franstalig België had CDH-voorzitter Benoît Lutgen gezegd dat hij niet meer met de PS wilde verder regeren.  Dat is alleen gelukt in de Waalse Gewestregering, maar zowel in de Franse Gemeenschapsregering als de Brusselse regering is het plan van Lutgen mislukt omdat DéFI dwarslag.   

In zijn stemverklaring benadrukte Brussels fractieleider Benoît Cerexhe dat CDH het werk van de regering niet zal blokkeren omdat er nog te veel uitdagingen zijn en werk op de plank ligt. "Het vertrouwen wordt niet herwonnen door een stemming, maar door daden", zei hij.

"We zullen u beoordelen als scheidsrechter van deze regering, als behoeder van het regeerakkoord, van alle punten van het akkoord, ook inzake kinderbijslag en transparantie", zei hij vanmiddag aan minister-president Rudi Vervoort. "Om u hieraan te herinneren zal één lid van onze fractie zich onthouden."

Meest gelezen