Video player inladen...

Discriminatie op het werk: campagne tegen foute grapjes

Discriminatie op het werk zit soms in een klein hoekje. Een ongepaste opmerking, een niet-zo-grappig grapje: het is gauw gebeurd. De Vlaamse regering start daarom een bewust­makings­campagne, met de steun van vakbonden en werkgevers, en ook van Unia, het centrum voor gelijke kansen, en van het Minderhedenforum.

Discriminerende  opmerkingen over iemands handicap, huidskleur, geaardheid, geslacht of leeftijd zijn onaanvaardbaar, is de boodschap. En die boodschap wordt ondersteund met filmpjes op sociale media, met radiospots, met krantenadvertenties en met campagneposters op de werkvloer.

Discriminatie op de werkvloer

"Een discriminerende opmerking, een fout grapje: ze kunnen kwetsend overkomen. En ze kunnen opstapjes zijn naar echte discriminatie op de werkvloer", zegt minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). "Met deze campagne willen we mensen alvast een spiegel voorhouden."

"Discriminatie is onaanvaardbaar, tussen werkgever en werknemer, maar zeker ook tussen werknemers onderling", zegt Ann Vermorgen van de christelijke vakbond ACV.  "We willen mensen twee keer doen nadenken over ongepaste opmerkingen en foute grapjes."

En Hans Maertens van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka doet een schuldbekentenis: "Ik heb zelf ook opmerkingen of grappen gemaakt over holebi's, over mensen met een andere herkomst, of over mensen met een arbeidshandicap. En vandaag word ik geconfronteerd met de vaststelling dat ik die mensen waarschijnlijk heb gekwetst, zonder dat ik de bedoeling had om hen te kwetsen."

Discriminatie vóór de werkvloer

De nieuwe campagne focust op discriminerende opmerkingen óp de werkvloer. Maar cijfers tonen aan dat allochtonen, 50-plussers en mensen met een handicap ook moeilijker toegang krijgen tót die werkvloer. Ondanks alle inspanningen vinden ze nog altijd moeilijker een job.  

Dat discriminatie door werkgevers daar een rol in speelt, wil Maertens niet zonder meer gezegd hebben. Maar "als het een rol speelt, dan moet het opgespoord en gesanctioneerd worden. Want discrimineren wegens herkomst, leeftijd of handicap is verboden. En we moeten er alles aan doen om dat te vermijden."

"Een krachtdadig beleid tegen discriminatie moet twee sporen bewandelen", reageert Vermorgen. "Enerzijds moeten we mensen sensibiliseren en bewust maken, zoals we doen met deze campagne. Maar anderzijds moeten we ook controleren of de antidiscriminatiewetgeving wordt nageleefd en zo nodig optreden."

Meer info over de campagne vindt u hier.

Video player inladen...

Meest gelezen