Dynamische zone 30-borden bij Vlaamse scholen massaal defect

Heel wat van de dynamische verkeersborden die zones 30 aangeven in de buurt van scholen, zijn al sinds het begin van het schooljaar defect. De oorzaak is een mislukte software-update. De borden lichten normaal op bij het begin en het einde van de schooltijd. Nu ze defect zijn, mogen auto's er gewoon 50 of 70 kilometer per uur rijden.  

De dynamische zone 30-borden kregen deze zomer een update, maar bij het begin van het schooljaar bleek dat ze niet oplichten wanneer ze dat moeten doen, bij het begin en het einde van de schooltijd. Het is niet duidelijk hoeveel van die borden er in Vlaanderen staan en of die allemaal defect zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer beheert alleen de 250 dynamische borden langs de gewestwegen, en die hadden alvast allemaal een probleem.

Veva Daniëls: "Enkele borden hebben we vanop afstand kunnen resetten,
maar het grootste deel moet manueel worden hersteld. Daarvoor moeten
onze mensen bord per bord afgaan." Het Agentschap Wegen en Verkeer hoopt tegen eind september klaar te zijn met de herstellingen. "We roepen automobilisten intussen wel op om altijd voorzichtig te zijn in schoolomgevingen. Het is niet omdat je er nu in principe wel 50 of 70 mag rijden, dat je dat ook moet doen."

"Raar dat dit pas bij begin schooljaar aangepakt wordt"

De burgemeester van Ham, in Limburg, kaartte het probleem aan. Dirk De Vis: "Technische problemen kunnen altijd voorvallen, maar ik vind het wel vreemd dat ze het systeem niet al eens in de zomer testen. Dan kan je eventuele problemen tegen het begin van het schooljaar verhelpen. Nu dook het pas op 1 september op en zijn we meteen wéken verder. Dat is niet goed voor de verkeersveiligheid rond onze scholen."

Meest gelezen