Europol rolt een netwerk van valsmunters op die via het Darknet opereerden

Europol heeft 53 valsmunters die actief waren op het Darknet, opgepakt. De criminelen kochten en verkochten valse eurobiljetten op illegale websites, waaronder AlphaBay en Hansa Market.

Door een internationale actie onder leiding van de Europese politiedienst Europol werden 53 valsmunters opgepakt. 

In februari werd er in Wenen een drukkerij van valse eurobiljetten ontmanteld. Daarbij konden de Oostenrijkse autoriteiten één iemand arresteren. Met die info opende Europol een grootschalig onderzoek die de handel op het Darknet aan het licht bracht. Onderzoekers konden zo 33 verschillende Europese en niet-Europese landen oplijsten die betrokken waren bij het kopen en verkopen van namaakbiljetten met de gearresteerde man.

Europol coördineerde voor de betrokken landen een gezamenlijke actiedag om de valsmunters op het Darknet op te sporen. Er waren 7 EU-lidstaten bij de actie betrokken: Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Slowakije en Spanje. 

Bij die gezamenlijke actie werden er tijdens 77 huiszoekingen 53 mensen geïdentificeerd en gearresteerd. Er werden 2049 valse eurobiljetten in beslag genomen. 

Meest gelezen