Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Fed maakt uitzonderlijke crisismaatregelen van 2008 ongedaan

De Amerikaanse centrale bank heeft aangekondigd dat in oktober wordt gestart met de afbouw van de portefeuille. Sinds de bankencrisis in 2008 kocht de Fed staatsobligaties en hypotheekleningen op voor ongeveer 4.500 miljard dollar.  

De Federal Reserve heeft aangekondigd dat het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten onveranderd blijft op 1 tot 1,25 procent. De centrale bank van Amerika kondigde ook aan dat het crisisbeleid met investeringen in de Amerikaanse economie na de bankencrisis in 2008 ongedaan wordt gemaakt.

Na de bankencrisis kocht de Fed in totaal voor ongeveer 4.500 miljard dollar staatsobligaties en hypotheekleningen op om de Amerikaanse economie te stimuleren. In oktober gaat de Fed van start met de verkoop van die activa.

De Federal Reserve is ervan overtuigd dat de Amerikaanse economie sneller zal groeien dan verwacht werd in juni. In het laatste kwartaal van dit jaar wordt een groei van 2,4 procent voorspeld. 

In een verklaring bij het rentebesluit verklaarde de Fed dat de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft aantrekken en dat de economische activiteit dit jaar bescheiden toeneemt. De schade door de zware orkanen Harvey en Irma zal een tijdelijk effect hebben op de economie, maar naar verwachting geen grote impact hebben op de langere termijn.

Meest gelezen