Francken woedend na gefotoshopt campagnebeeld in nazi-uniform

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is woest over een campagnebeeld dat Ecolo J online heeft gezet, de jongerenafdeling van de Franstalige groenen. Daarop staat hij afgebeeld in nazi-uniform. Francken zegt dat hij zich niet laat criminaliseren en eist excuses. Ecolo zelf voelt zich alvast niet aangesproken.

"Het geluid van botten is niet veraf. Hoe ver gaat de federale regering nog?" schrijft de jeugdafdeling van Ecolo bij het pamflet op Twitter. Ecolo J valt het beleid van Francken aan, die een Soedanese delegatie heeft ontvangen om te helpen bij de identificatie van de migranten in het Maximiliaanpark in Brussel. Daarop is felle kritiek gekomen omdat het regime in Khartoem geen al te beste reputatie heeft op het vlak van de mensenrechten. De Soedanese president Omar al-Bashir wordt trouwens beschuldigd van misdaden tegen de mensheid door het Internationaal Strafhof.

Ecolo J heeft het ook nog over "confiscatie en plunderen van persoonlijke bezittingen, geplande invallen met quota voor mannen, vrouwen en kinderen" en beschuldigt Francken van "collaboratie met een president die beschuldigd wordt van volkenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden".

Theo Francken vindt dat Ecolo J zich zo buiten het politieke debat plaatst en eist excuses. "Ik wil wel eens weten wat Ecolo daarvan vindt als de jongerenafdeling zo tekeer gaat en mij afbeeldt als een Wehrmachtsoldaat van nazi-Duitsland", zegt Francken. "Dat is criminaliseren van een politicus en dat is bijzonder kwalijk. Ik denk niet dat dit in een democratie thuishoort."

Ecolo voelt zich alvast niet aangesproken. "Ecolo J is onafhankelijk en volgt een eigen politieke lijn", zegt co-voorzitter Zakia Khattabi aan Le Soir. "Wij zijn niet geraadpleegd en zouden het ongetwijfeld anders hebben aangepakt. Maar de foto weerspiegelt de verontwaardiging van Ecolo J." De bodschap aan Francken is duidelijk: "Hij hoeft niet te rekenen op een excuus van Ecolo."

Groen distantieert zich van de het campagnebeeld van Ecolo J. "Er zit genoeg fout aan uw beleid zonder te moeten vervallen in dit soort karikatuur", reageert Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).

Vanavond heeft Ecolo J een nieuwe "gecensureerde" versie van de afbeelding getwitterd. De foto van Francken in uniform is geblurred en eronder staat vermeld dat de daden van de staatssecretaris erger zijn dan foto's, gevolgd door de hashtags #Franckenbuiten en #Soudan.

Meest gelezen