Video player inladen...

Iraanse president Rohani veroordeelt "domme, absurde en hatelijke" speech van Trump

Tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering heeft de Iraanse president Hassan Rouhani de Amerikaanse president Trump van weerwoord gediend, na diens uithaal naar het islamitische land gisteren. Iran zal zich aan het kernakkoord van 2015 houden, maar zal zich door niemand laten bedreigen, verzekerde Rouhani. 

Rouhani mocht vandaag het spreekgestoelte van de Algemene Vergadering bestijgen, daags na de toespraak van de Amerikaanse president Trump. Die bestempelde Iran tijdens zijn speech als een "economisch uitgeputte schurkenstaat” en benadrukte dat de nucleaire deal met Iran, die werd gesloten onder zijn voorganger Barack Obama in 2015, een schande is voor de VS en één van de slechtste deals ooit gemaakt. Trump liet verder uitschijnen dat Washington mogelijk af wil van het akkoord. "Ik denk niet dat jullie hier het laatste over gehoord hebben", besloot hij.

"Schurkachtige nieuwkomers"

De Iraanse president beschreef Trumps toespraak vandaag als "domme, absurde en hatelijke retoriek", beneden alle waardigheid van de Algemene Vergadering. Het nucleaire verdrag, dat door Iran en zes andere grootmachten werd getekend in Wenen, kan volgens Rouhani als "een nieuw model voor internationale betrekkingen" dienen. Dankzij het akkoord heeft Iran "zijn deuren geopenend voor engagement en samenwerking", aldus de president, die verder benadrukte dat Teheran zich in elk geval aan de voorwaarden van het akkoord zal houden.

"Iran zal niet het eerste land zijn dat het verdrag schendt, maar het zal wel beslissend en resoluut reageren op een inbreuk door eender welke partij", verzekerde Rouhani nog. "Wij bedreigen nooit iemand, maar we verdragen van niemand bedreigingen." Rouhani besloot zijn redevoering met een persoonlijke uithaal naar de Amerikaanse president: "Het zou jammer zijn als deze overeenkomst zou worden vernietigd door schurkachtige nieuwkomers in de wereldpolitiek. De wereld zou een geweldige kans verliezen."

Trump heeft beslist

In augustus dreigde Iran al om zijn omstreden kernprogramma te hervatten, indien de Amerikanen doorgaan met hun dreigementen en het afkondigen van sancties. Rouhani verzekerde toen dat het Iraanse nucleaire programma binnen de kortste keren op een hoger niveau kan staan dan in 2015. Tegelijk verzekerde hij dat zijn land van plan is zich te houden aan de afspraken met de grootmachten. 

Vandaag werd Trump door journalisten gevraagd of hij al beslist heeft of de VS zich uit het akkoord zal terugtrekken. "Ik heb beslist", antwoordde de president driemaal aan de pers, zonder verder uit te wijden. Het Amerikaanse Congres eist dat de  president op 15 oktober de knoop doorhakt. Indien hij beslist om het akkoord niet langer te erkennen, heeft het Congres zestig dagen de tijd om nieuwe sancties op te leggen aan het Iraanse regime. 

De andere ondertekenaars van het verdrag - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China - hebben bevestigd dat Iran zich aan de voorwaarden van het akkoord heeft gehouden, zijnde een sterke inperking van zijn atoomprogramma in ruil voor sanctievermindering. Ook zij dringen er bij Washington op aan om zich niet terug te trekken uit het verdrag. Zo stelde de Franse president Macron gisteren voor de Algemene Vergadering dat het "een ernstige fout" zou zijn om te verzaken aan het akkoord.

Meest gelezen