Videospeler inladen...

Wat doe je met de kinderen van terugkerende IS-strijders?

Volgens het OCAD, dat de terreurdreiging in ons land analyseert, zijn er in Irak en Syrië zeker honderd IS-kinderen met ten minste één Belgische ouder. Minister van Justitie Koen Geens wil de kinderen zo goed mogelijk laten inburgeren.

Nu de positie van IS in Irak en Syrië verzwakt is, denken veel IS-strijders eraan om terug te keren naar Europa.  Sommige van die strijders hebben tijdens hun verblijf ook kinderen gekregen. In de meeste gevallen gaat het om kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar oud. De vraag is nu wat er met hen moet gebeuren als hun ouders bij de terugkeer de gevangenis in gaan.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf het antwoord in Terzake: "Als een moeder naar de gevangenis moet, gaat het kind mee naar de gevangenis tot het 3 jaar oud is. Daarna wordt het bij een pleeggezin ondergebracht. Vanaf 12 jaar komt eventueel de jeugdrechter tussen. En vanaf hun 16 jaar kan het kind toevertrouwd worden aan de federale justitie."

Het zijn kinderen van mensen met de Belgische nationaliteit. We hebben de plicht om ze zo goed mogelijk te laten inburgeren.

Koen Geens, minister van Justitie

Het is niet geheel duidelijk welke strijders plannen hebben om terug te keren naar België. Minister Geens: "Ons land heeft geen uitleveringsverdrag met Syrië of Irak en kan dus moeilijk greep krijgen op de situatie. Dat kan pas wanneer de betrokken in Turkije terechtkomen. De inlichtingendiensten weten wel waar sommige mensen zich ophouden, eens ze gevangen zijn genomen."

Meest gelezen