AFP or licensors

Twee zware aardbevingen in Mexico in twee weken tijd, is dat toeval?

De aardbeving die Mexico gisteren getroffen heeft, had een kracht van 7,1. Bijna twee weken geleden - op 7 september - werd het land  getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,2. Is er een verband tussen die twee?

Het epicentrum van de aardbeving van gisteren lag in de deelstaat Morelos, op zo'n 160 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mexico. Het epicentrum van de beving van 7 september lag nog meer naar het zuiden, in de Golf van Tehuantepec voor de kust van Chiapas. De Amerikaanse geofysicus John Bellini ziet dan ook niet meteen een oorzakelijk verband: "Als een aardbeving een andere uitlokt, gebeurt dat doorgaans binnen de paar minuten. In Mexico was er toch een tijdsverschil van anderhalve week. Bovendien lagen de epicentra ruim 600 kilometer van elkaar verwijderd. Wat toch een grote afstand is."

Verder onderzoek nodig

Professor Manuel Sintubin, geoloog aan de KULeuven, ziet het toch enigszins anders: "De epicentra van de twee aardbevingen liggen alle twee aan de rand van een tektonische plaat (de Noord-Amerikaanse plaat, red.) die voor de westkust van Mexico over een andere glijdt (de Cocosplaat). Het is goed mogelijk dat die eerste aardbeving de breuklijn geactiveerd heeft waarop de tweede zich heeft voorgedaan. Al moeten we dat nog verder onderzoeken".

De aardbeving van gisteren gebeurde precies 32 jaar na de grote aardbeving van 1985, die in Mexico stad 10.000 doden maakte. De timing is volgens professor Sintubin louter toeval.  "Ook toen ging het om een aardbeving met een kracht van 8,0. Aardbevingen met een dergelijke kracht - 8 of meer - komen wereldwijd gemiddeld 1 keer per jaar voor. Maar omdat Mexico aan de rand van twee platen ligt, is het land extra gevoelig voor dergelijke aardbevingen. De aardbeving van gisteren had een kracht tussen 7 en 8. Dergelijke aardbevingen komen wereldwijd gemiddeld zo'n 10 keer per jaar voor."

Naschokken onvermijdelijk...

Dat er de volgende dagen en weken nog naschokken zullen volgen, staat nu al vast. "Bij aardbevingen met een kracht van 7 of meer is dat onvermijdelijk", zegt professor Sintubin. "Gelukkig bevond de haard van de laatste beving zich meer dan 50 kilometer diep in de aarde. De naschokken zullen zich dan ook op die diepte voordoen. Aan de oppervlakte zullen ze niet zo sterk gevoeld worden. Al blijft het opletten. Want gebouwen die nu al zwaar beschadigd zijn, kunnen bij de minste beving in elkaar storten."

... maar Mexico heeft lessen geleerd

Ruim 200 doden zijn er tot nu toe na de aardbeving van gisteren geteld. Een tol die gezien de sterkte van de beving nog meevalt. "Mexico heeft duidelijk geleerd van de vorige aardbevingen", verklaart professor Sintubin. "Sinds de grote beving van 1985 heeft het land geïnvesteerd in een vroeg waarschuwingssysteem en aardbevingsbestendige architectuur. Dat was vanochtend ook duidelijk te zien op de eerste beelden uit Mexico stad. Je zag de gebouwen wel heen en weer gaan, maar ze bleven overeind."  

Het is goed mogelijk dat die eerste aardbeving de breuklijn heeft geactiveerd waarop de tweede zich heeft voorgedaan

Professor Manuel Sintubin

Meest gelezen