AFP or licensors

Minstens 100 Belgische kinderen in IS-gebied

In Syrië en Irak verblijven op dit moment zeker honderd kinderen van Belgische Syriëstrijders. Dat blijkt uit recente cijfers van het OCAD, dat de terreurdreiging tegen ons land analyseert en staat in de kranten van Mediahuis en La Dernière Heure.  

Een dik half jaar geleden sprak minister van Binnenlandse Zaken Jambon nog van een 80-tal kinderen in Syrië en Irak. Nu is dat aantal volgens het OCAD opgelopen tot zeker honderd kinderen met minstens één Belgische ouder. 60 procent van hen is in oorlogsgebied geboren en heeft België dus nooit gezien. Slechts 29 kinderen zijn in België geboren. De grote meerderheid van de kinderen verblijft bij terreurgroep IS.

Het gaat vooral om kleine kinderen, onder de vier jaar. De minderheid, zo'n 20 procent, is 9 jaar of ouder, en is als kind door zijn ouders vanuit België meegenomen naar Syrië of Irak.

Een twintigtal kinderen is teruggekomen naar ons land na een tijd bij jihadistische groeperingen in Syrië of Irak gewoond te hebben.  


  

Meest gelezen