AFP or licensors

Puerto Rico zonder elektriciteit na verwoestende doortocht orkaan Maria

De bijna 3,5 miljoen inwoners van Puerto Rico, in de Caraïbische Zee, zitten momenteel zonder stroom, na de verwoestende doortocht van orkaan Maria eerder vandaag. De orkaan van categorie 4 raasde het Amerikaanse overzeese gebied voorbij ten zuidwesten van de hoofdstad San Juan, met zware neerslag en hevige windstoten tot boven de 250 kilometer per uur. De ravage op het eiland is enorm.

Orkaan Maria is de zwaarste storm die Puerto Rico getroffen heeft in bijna negentig jaar. "Dit is een nooit geziene storm", zei de Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rossello op Amerikaanse zender NBC. Door de enorm krachtige windstoten zijn bomen neergehaald en honderden huizen en andere gebouwen, waaronder verschillende ziekenhuizen, beschadigd. De elektriciteit is op het hele eiland uitgevallen.

Omdat de regen blijft aanhouden zijn rivieren uit hun oevers getreden en hele buurten blank komen te staan. Het water in de haven van Yabucoa, waar het oog van de storm op het eiland arriveerde, staat momenteel 1,6 meter boven het gemiddelde hoog waterniveau. 

Maria is intussen alweer afgezwakt tot een orkaan van categorie 2, maar zou in de loop van morgen opnieuw aan kracht kunnen winnen. De orkaan trekt momenteel aan een snelheid van 20 kilometer per uur verder langs de noordwestelijke kust van Puerto Rico, richting de kust van de Dominicaanse Republiek, meldt het orkaancentrum.

Meest gelezen