AFP or licensors

Gouverneur van Puerto Rico: "Evacueer of je zal sterven door de orkaan Maria"

Een dag nadat de orkaan het Caraïbische eiland Dominica zo goed als verwoest heeft, raast Maria over de Maagdeneilanden naar het Amerikaanse eiland Puerto Rico. Ook daar worden grote verwoestingen gevreesd.

De baan van een enorme orkaan is niet met zekerheid te voorspellen, maar Maria is via het kleine Dominica en de Franse eilanden Guadeloupe en Martinique door de sliert van de Kleine Antillen geraasd. 

Boven zee heeft Maria opnieuw aan kracht gewonnen tot categorie 5, de hoogste aanduiding op de schaal van Saffir-Simpson en er zijn rukwinden van 260 kilometer per uur gemeten. De orkaan is nu over Saint-Croix in de Amerikaanse Maagdeneilanden getrokken, een eiland met 55.000 inwoners, en heeft nu het Amerikaanse eiland Puerto Rico bereikt.

De gouverneur van Puerto Rico heeft zijn inwoners gewaarschuwd voor vloedgolven en stortregens die grote overstromingen kunnen veroorzaken. "Evacueer of je zal sterven", klonk zijn waarschuwing. Op het eiland zijn meer dan 500 schuilplaatsen geopend, die samen ongeveer 70.000 mensen kunnen opvangen. Op Puerto Rico wonen 3,5 miljoen mensen.

Dodentol stijgt naar negen

De dodentol van orkaan Maria is intussen opgelopen tot negen. Op Guadeloupe heeft de orkaan twee dodelijke slachtoffers gemaakt. Ongeveer 80.000 huizen op het Franse eiland zitten zonder stroom. Op het kleinde eilandje La Désirade, net ten oosten van Guadeloupe, zijn nog twee mensen op een boot vermist.

De premier van Dominica, Roosevelt Skerrit, heeft bevestigd dat op zijn eiland zeker zeven doden zijn gevallen. Over de toestand op Dominica is verder nog weinig bekend. Alle communicatie met het eiland is verbroken, er is dus geen telefoon of internet meer, en de luchthavens hebben er zware schade opgelopen. Dat blijkt uit een video van een vliegtuig dat over het eiland is gevlogen. Skerrit had gisteren nog getweet dat zijn eiland zo goed als verwoest is.

VS blijft waarschijnlijk gespaard

De Amerikaanse oostkust zou deze keer aan het ergste ontsnappen. Dankzij de eerdere orkaan Jose zou Maria mogelijk naar het noorden worden afgebogen, terug in de richting van de Atlantische Oceaan. Op die manier zouden Florida en South Carolina gespaard blijven, maar dat is nog niet zeker.

De Britse miljardair Richard Branson, bekend van het concern Virgin, bereidt een hulpfonds voor het Caraïbisch gebied voor. Hij wil de energievoorzieningen van de eilanden meteen omschakelen van vervuilende kolencentrales en dieselgeneratoren naar duurzame, groene energie met zonnepanelen.  De villa van Branson op zijn Necker Island op de Britse Maagdeneilanden is door de orkaan Irma verwoest.         

Meest gelezen