Belga

Proces overvallers Hodei Diaz van start

De overvallers op Hodei Diaz staan vandaag terecht voor de correctionele rechtbank van Antwerpen. De Baskische student werd vorig jaar dood teruggevonden nadat hij meer dan twee jaar vermist was. De beklaagden hebben niks te maken met zijn dood. Het Openbaar Ministerie vraagt vier jaar cel voor de drie mannen die Diaz overvallen hebben. 

In Antwerpen startte vandaag het proces tegen de drie overvallers op Hodei Egiluz Diaz, een Baskische student die verdween in de nacht van 19 op 20 oktober 2013. Een vierde beklaagde staat terecht voor heling. 

Hodei was ruim 2 jaar vermist. Hij verdween in het centrum van Antwerpen, in de buurt van de Schelde. Zijn ouders lanceerden regelmatig oproepen naar getuigen en veel mensen hielpen intensief bij zoekacties naar de student.

Uiteindelijk werd zijn lichaam pas begin 2016 teruggevonden in het Kattendijkdok. Duikers ontdekten het stoffelijk overschot van de Bask bij bergingswerken van de badboot die er enkele maanden eerder was gezonken. Het gerecht gaat ervan uit dat Hodei in het water is beland en verdronken, nadat hij 2 keer was overvallen in de omgeving van het Schipperskwartier. Voor die overvallen staan vandaag 4 mensen terecht.

Een beklaagde zou zijn bankkaarten hebben gestolen, vervolgens zouden de twee anderen hem van zijn gsm hebben beroofd, die nadien door een vierde werd overgenomen. De beklaagden bekenden hun betrokkenheid bij de diefstal, maar verklaarden niks met de verdwijning en dood van Hodei te maken te hebben. Ook uit het gerechtelijk onderzoek kwamen er geen aanwijzingen naar voren die in die richting wezen. Het viertal staat daarom vandaag enkel terecht voor de overval en heling van gestolen goederen. 

In mei 2015 kreeg Hodei een gedenksteen aan de Koolkaai, waar hij het laatst gezien werd.

Het proces stond deze voormiddag gepland maar kon pas 3 uur later van start gaan omdat de opgeroepen tolk niet opdaagde. Familie en vrienden van Hodei, die speciaal vanuit Spanje zijn overvlogen, vonden dat onbegrijpelijk. "Justitie staat hier met de billen bloot", aldus de voorzitter.

Meest gelezen