Video player inladen...

Duizenden Catalanen demonstreren tegen "machtsgreep van Madrid" 

In Barcelona en verschillende andere steden zijn duizenden burgers de straat opgetrokken om hun steun uit te spreken voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. De Spaanse regering doet er alles aan om dat referendum te verhinderen. Eerder op de dag had de Guardia Civil veertien separatistische topambtenaren van de Catalaanse lokale overheid opgepakt. Onder hen ook de nummer twee van het ministerie van Economie en Financiën, Josep Maria Jové. 

In de loop van de dag is de Guardia Civil binnengevallen op een aantal plaatsen in Catalonië, onder meer in ministeries van de autonome regio. Daarbij werden veertien mensen opgepakt. Onder hen is Josep Maria Jové, bevoegd voor Economie en Financiën en een van de nauwe medewerkers van de viceminister-president van Catalonië.

Volgens de Spaanse militaire politie zijn er ook meer dan tien miljoen stembiljetten en andere documenten voor het geplande referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië in beslag genomen. Dat referendum zou op 1 oktober moeten plaatsvinden, maar het Grondwettelijk Hof heeft dat ongeldig verklaard.

Tegelijk heeft de centrale regering in Madrid aangekondigd dat ze een groot deel van de publieke financiën van Catalonië overneemt om te vermijden dat het referendum gehouden zou worden. De verloven van de nationale politie zijn ingetrokken en daaruit blijkt dat de Spaanse regering het hard wil spelen.  

AFP or licensors

"De facto staat van beleg in Catalonië"

De reactie van de Catalaanse regering is er niet minder om. Volgens minister-president Carles Puigdemont heeft de Spaanse regering feitelijk de autonomie van Catalonië opgeschort en een staat van beleg uitgeroepen in de regio.

In Barcelona zijn enkele duizenden woedende Catalanen op straat gekomen om te protesteren tegen de arrestatie van de regeringsfunctionarissen en wat ze de "machtsgreep" van de centrale regering noemen. Her en der is het tot relletjes gekomen met de Guardia Civil. Ook in andere steden in Catalonië en de Spaanse hoofdstad Madrid zijn mensen op straat gekomen.  

Het regionale parlement van Catalonië roept de inwoners op om vreedzaam te protesteren op de Rambla in het centrum van Barcelona tegen "de totalitaire houding" van Madrid. De regio wil hoe dan ook doorgaan met de voorbereiding van het referendum van 1 oktober, dat vandaag nog door de Spaanse premier Rajoy als een "hersenspinsel" werd afgedaan. 

Catalonië is de rijkste regio van Spanje en telt 7,5 miljoen inwoners. De regio is goed voor een vijfde van het bruto binnenlands product van het land en betaalt jaarlijks ongeveer 17 miljard euro belastingen aan de Spaanse staatskas.

AFP or licensors
Emilio Morenatti
AFP or licensors
AFP or licensors
Video player inladen...

Meest gelezen