AP2009

Tata Steel en ThyssenKrupp smelten hun staalafdelingen in Europa samen

Door de fusie wordt de Duits-Brits-Nederlandse staalgroep de grootste in Europa na ArcelorMittal. Dat zou wel banen kosten en ThyssenKrupp en Tata Steel hebben vestigingen in ons land.

De fusie tussen beide staalreuzen zou volgend jaar afgerond worden. Die nieuwe groep zou de tweede in Europa worden na ArcelorMittal met 48.000 werknemers in 34 vestigingen, een omzet van 15 miljard euro en een jaarlijkse productie van 21 miljoen ton staal.

Het hoofdkwartier zou in Nederland komen en Tata Steel en ThyssenKrupp zouden elk een belang van 50 procent hebben. Een fusie van gelijken dus. ThyssenKrupp is op dit ogenblik de grootste Duitse staalproducent. Tata Steel is een Indiase groep, maar heeft enkele jaren geleden de Brits-Nederlandse staalgroep Corus overgenomen. Dat is de fusiegroep tussen het Nederlandse Hoogovens en British Steel.

Het huwelijk tussen ThyssenKrupp en de Europese afdeling van Tata Steel zou volgens sommige bronnen wel tot 4.000 banen kunnen kosten. In ons land heeft Tata Steel fabrieken in Duffel en in de buurt van Luik. ThyssenKrupp heeft een vestiging in Antwerpen. Of er daar banen bedreigd zijn, is nog niet duidelijk.

AP2011

Samen sterker tegen Chinese concurrenten

De geplande fusie tussen ThyssenKrupp en Tata Steel Europe is een antwoord op de overcapaciteit op de wereldmarkt en zeker in Europa die sinds de crisis van 2008 de grote producenten hindert. 

Anderzijds willen beide staalproducenten zo sterker staan tegenover de overmacht van ArcelorMittal -de absolute koploper inzake staalproductie- en vooral de goedkope import vanuit Azië en dan zeker China. Staalgroepen uit de Volksrepubliek worden er al langer van beschuldigd dat ze de terugval op de eigen markt compenseren door aan dumping in het buitenland te doen en zo de markt overspoelen met goedkoop staal. 

Meest gelezen