AP

Tillerson waarschuwt: atoomplan aanpassen of VS stappen eruit

De Verenigde Staten zullen uit het atoomakkoord stappen als er geen aanpassingen worden doorgevoerd, want er is "echt een herziening" van de tekst nodig, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

Het grootste probleem van het akkoord dat in 2015 tussen Iran en het Westen werd gesloten, is dat er "een einddatum" aan vasthangt. Vanaf 2025 zou Iran immers opnieuw bepaalde nucleaire activiteit kunnen opstarten. "Dat betekent dat we nu al kunnen beginnen af te tellen naar het moment dat ze hun (militaire) kerncapaciteit opnieuw op peil hebben", zei Tillerson aan de Amerikaanse nieuwszender Fox News.

Eerder op de dag had zijn president, Donald Trump, tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, al laten verstaan dat voor de Verenigde Staten Iran een "economisch uitgeloogde schurkenstaat" is en dat het atoomakkoord een "blamage" voor de VS betekent.

Iran veroordeelt haatdragende toespraak van Trump

Iran heeft de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump veroordeeld. "Dergelijke haatdragende toespraken behoren tot de middeleeuwen en niet tot de 21ste eeuw", tweette minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Daarom beschouwt Teheran het onwaardig om op die toespraak in te gaan. 

Meest gelezen