Video player inladen...

Universiteit van Vlaanderen: wetenschap voor iedereen, gratis en online

Vandaag is de Universiteit van Vlaanderen officieel van start gegaan. Bedoeling is om jaarlijks honderd colleges van professoren aan te bieden via het internet, radio en tv. Daarvoor werken de vijf Vlaamse universiteiten samen met Knack en VRT.

"We willen mensen enthousiast maken om te studeren", zegt initiatiefnemer Johnny Quidé. "Daarom zullen de colleges heel toegankelijk worden gebracht op plaatsen waar wetenschappers ook live hun publiek kunnen ontmoeten." De eerste opnames vinden plaats in de Carré in Willebroek met als centraal thema "ons brein".  Vanaf 6 november zijn ze online beschikbaar via het YouTube-kanaal van de Universiteit van Vlaanderen, VRTNU en Knack.be. Elke dag zal de Universiteit van Vlaanderen een college van een kwartier van een wetenschapper van één van de vijf bestaande universiteiten online plaatsen. Op die manier wil de Universiteit van Vlaanderen jong en oud inspireren  met kennis en wetenschap. 

Unieke samenwerking tussen de vijf Vlaamse universiteiten, Knack en VRT

Om dit mogelijk te maken slaan de vijf Vlaamse universiteiten de handen in elkaar. Ze zullen hun "beste" professoren aanspreken om heel verschillende thema's in de kijker te zetten. Het gaat dan over geesteswetenschappers tot neurologen en bio-ingenieurs. De professoren vertellen hun verhaal op een laagdrempelige manier zodat kijkers geen voorkennis moeten hebben. Zo maken ze complexe onderwerpen voor iedereen toegankelijk.  Om de colleges online te brengen werken ze samen met twee mediapartners, Knack en de VRT.  "Voor de openbare omroep sluit dit project perfect aan bij onze educatieve opdracht", zei Paul Lembrechts, CEO van de VRT (zie video onderaan).

Groot succes in Nederland

In Nederland loopt het project al langer en het is er een groot succes. "Veertig miljoen views voor 600 colleges", zei initiatiefnemer Roel Bellinga. Het publiek is heel divers en gaat van jong naar oud. De hoop is om ook hier in Vlaanderen een grote groep mensen te kunnen bereiken.

Video player inladen...

Meest gelezen