Laurie Dieffembacq

VUB voert quotum in: 1 op de 3 professoren moet een vrouw zijn

De Vrije Universiteit Brussel schakelt een tandje hoger om meer vrouwen in het professorenkorps te krijgen. Het streefcijfer om tegen 2021  33 procent vrouwelijke proffen te hebben wordt vanaf nu een verplicht quotum. 

VUB-rector Caroline Pauwels voelt zich ongemakkelijk bij quota, zegt ze in een interview met Knack. Toch is het volgens haar nodig om er een in te voeren om meer gendergelijkheid onder de professoren te bereiken. Nu telt de VUB al 28 procent vrouwelijke professoren. Zij is daarmee de koploper onder de universiteiten.

Er was een streefcijfer om tegen 2021 naar 33 procent te evolueren.  Maar dat streefcijfer wordt in het huidige tempo niet gehaald, zegt Pauwels. "Wat wij intern hebben gezien, is dat we over de laatste 10 jaar maar met 1 procent zijn gestegen, van 27 naar 28 procent.  Aan dat ritme geraken wij nooit aan die een derde. Vandaar dat we van een streefcijfer overstappen naar een verplichting."

Op welke termijn het quotum moet worden behaald, is nog niet duidelijk. "Je kan dat niet in een vingerknip doen. Mensen moeten klaar staan, er zijn bevorderingen aan de universiteit. We gaan nu kijken welk tijdsperspectief realistisch is. Dat kan 4 of 5 jaar zijn. We zijn de cijfers aan het analyseren, rekening houdend met de huidige populatie aan de universiteit", zegt Pauwels.   Er moet vooral gewerkt worden rond begeleidende maatregelen, zodat vrouwen beter kunnen doorstromen naar het professorenkorps. 

Meest gelezen