Welke voodoopraktijken gebruikte het Nigeriaanse prostitutienetwerk?

Acht bendeleden van een Nigeriaanse prostitutiebende zijn in Brugge veroordeeld tot 9 jaar cel voor mensensmokkel, mensenhandel en gedwongen prostitutie. De bende smokkelde in totaal 25 jonge meisjes, waaronder één 17-jarige, naar Antwerpen en Oostende om zich te prostitueren. In hun thuisland werden de meisjes eerst gebrainwasht met voodootechnieken. Maar wat betekent dat?

Een rechter in Brugge heeft een Nigeriaanse bende veroordeeld voor mensensmokkel, mensenhandel en gedwongen prostitutie in Antwerpen en Oostende. Het kopstuk krijgt 9 jaar cel, zeven andere bendeleden krijgen tot 8 jaar cel. Vier jaar lang smokkelde de bende 25 jonge meisjes, onder wie één 17-jarige, naar ons land om zich te prostitueren. De jonge slachtoffers werden in Nigeria eerst bang gemaakt met voodoopraktijken.

Dat is geen alleenstaand geval. In Brussel werd in mei een ander grootschalig netwerk van mensenhandelaars in het prostitutiemilieu ontmanteld. Een dertigtal jonge meisjes werd gered en vijf verdachten werden opgepakt. Ook die meisjes werden gebrainwasht met voodootechnieken van een Nigeriaanse pooister. Maar wat houdt dat precies in, voodootechnieken?

Voodooceremonie

De Nigeriaanse vrouwen moeten in hun thuisland enkele intimiderende voodoorituelen ondergaan voor ze in het prostitutienetwerk in ons land terechtkomen. Dat start met een voodooceremonie bij een altaar. Volgens Payoke, het opvangcentrum voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel, wordt aan dat altaar een pakketje gemaakt. "In dat pakketje zit onder meer hun hoofdhaar, schaamhaar, nagels en bloed. Daarop moeten ze vervolgens zweren dat ze hun pooier of pooister nooit zullen verraden en dus nooit naar de politie zullen gaan."

Verder moeten ze ook zweren dat ze een afgesproken bedrag terugbetalen aan de prostitutiebende. "Dat kan gaan van 25.000 tot 60.000 euro. Maar de meisjes hebben geen flauw benul van wat dat bedrag precies betekent. Zij kennen enkel hun munteenheid." Tot slot worden de meisjes verplicht om een bittere noot te eten. 

Aan een altaar wordt een pakketje gemaakt met hoofdhaar, schaamhaar, nagels en bloed.

Payoke

Met een bootje naar Europa 

Daarna worden de meisjes over land, via Niger, tot aan de kust van Libië getransporteerd. In Libië zelf moeten sommige meisjes zich ook al prostitueren voor bepaalde klanten. Daar  worden meisjes dus al geregeld verkracht. Vervolgens worden ze met een bootje de Middellandse Zee over gesmokkeld. 

Zodra ze via Italië in Europa aankomen, worden de meisjes gedwongen om het bedrag van hun reis terug te betalen aan de bende door zich te prostitueren. In deze specifieke zaak werden de jonge vrouwen ondergebracht in appartementen waar ze in mensonterende omstandigheden leefden. Zo verklaarden sommigen dat ze zelfs tussen de ratten moesten leven. 

Meest gelezen