Wereldeconomie stevent af op beste jaar sinds 2011

De economie is wereldwijd sterker en stabieler aan het worden. Dat zegt de internationale denktank OESO in een tussentijds rapport. De groei zal wellicht 3,5 procent bedragen in dit en 3,7 procent volgend jaar, zegt de organisatie. Het zou van 2011 geleden zijn dat de wereldeconomie er nog zo sterk op vooruit is gegaan.

De voorspelling voor dit jaar is gelijk aan die van juni. Voor volgend jaar heeft de OESO de prognose met 0,1 procentpunt verhoogd. De groei in Rusland zal beter zijn dan eerst gedacht, luidt het. Nu gaat de OESO uit van 2 procent groei dit jaar, tegen een voorspelling van 1,4 procent in juni. Volgend jaar zou de Russische economie vervolgens met 2,1 procent groeien. Het land profiteert van hogere olieprijzen en lagere intrestvoeten.

De economische groei van de eurolanden trekt dit jaar ook harder aan dan eerder gedacht. De OESO voorziet voor dit jaar een groei in de eurozone van 2,1 procent. Ten opzichte van de voorspelling in juni is sprake van een stijging met 0,3 procentpunt. Volgend jaar zal de groei uitkomen op 1,9 procent. Ook dit is iets beter dan bij een eerdere raming. Vooral de consumentenuitgaven, investeringsbereidheid en de stijging van de export dragen volgens de OESO bij aan de groei.

Voor Duitsland, de grootste economie van de eurozone, voorziet de OESO een groei van 2,2 procent dit jaar en 2,1 procent volgend jaar. In Frankrijk zal de economie dit jaar 1,7 procent in omvang toenemen gevolgd door een plus van 1,6 procent in 2018. Beide landen presteerden in de eerste jaarhelft economisch beter dan geraamd. Voor België gaat de OESO uit van een groei met 1,6 procent dit jaar en 1,7 procent volgend jaar.

Meest gelezen