Chris Verhaeghe

"Aanslagpleger Joods Museum is te ziek om proces bij te wonen"

Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de aanslag in het Joods Museum in mei 2014, zou te ziek zijn om zijn proces bij te wonen. Dat hebben zijn advocaten laten weten. Nemmouche moest vanmorgen voor de raadkamer in Brussel verschijnen. Volgens zijn advocaten krijgt Nemmouche niet de nodige medische zorgen. 

De advocaten van Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslagen op het Joods Museum op 24 mei 2014, hebben tijdens de raadkamer vanmorgen laten weten dat hij niet aanwezig zal zijn op zijn proces. Nemmouche zou ernstig ziek zijn en niet de nodige medische zorgen krijgen. Een wetsdokter heeft Nemmouche onderzocht en een diepgaander onderzoek bevolen, maar dat werd geweigerd, zeggen zijn advocaten Sébastien Courtoy en Henri Laquay. 

"Het gaat niet om een poging om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen. Doe de nodige onderzoeken, geef hem de nodige medicatie. En dan zal hij aanwezig zijn in de rechtbank", laten zijn advocaten weten. Volgens zijn advocaten is zijn zicht slecht, heeft hij gehoorproblemen en heeft hij last van hoofdpijn. Volgens de advocaten is het gevangeniswezen verantwoordelijk voor de gezondheidsproblemen van de verdachte. 

Aanslag op het Joods Museum, het begin in een lange rij

24 mei 2014 – de dag voor de federale verkiezingen – wordt ons land opgeschrikt door terreur. Een man loopt het Joods Museum aan de Zavel in Brussel binnen en schiet koelbloedig vier mensen neer, waarna hij wegvlucht. Een koppel Israëlische toeristen en een bejaarde vrijwilligster sterven ter plaatse, een medewerker van het museum bezwijkt meer dan een week later aan zijn verwondingen. De aanslag in het Joods Museum was een van de eersten in de recente golf van terreur die Europa getroffen heeft. 

Een kleine week na de aanslag wordt de Fransman en teruggekeerde Syriëstrijder Mehdi Nemmouche opgepakt in Marseille. In de bagage van de vermoedelijke dader vinden speurders een kalashnikov van hetzelfde type waarmee de aanslag in Brussel gepleegd werd, een vlag van terreurgroep IS en een camera met daarop een geluidsopname waarop er gesproken werd over de aanslag. Eind juli 2014 beslist het Franse gerecht dat Nemmouche overgeleverd mag worden aan ons land. 

Maar tot op de dag van vandaag weigert Nemmouche te spreken met de Belgische speurders. Volgens zijn advocaten was de man wel degelijk betrokken bij de aanslag, maar was hij niet de schutter. "Medhi Nemmouche is niet de fysieke dader van het Joods Museum", zei advocaat Sébastien Courtoy twee jaar geleden in "Terzake". 

Bovendien heeft Frankrijk nu op zijn beurt aan België gevraagd om de verdachte van de aanslag over te leveren, omdat het Franse gerecht hem wil vervolgen voor het gevangen voor het gevangen houden en folteren van vier Franse journalisten in Syrië enkele jaren geleden. Een jaar geleden heeft de Brusselse raadkamer het licht op groen gezet voor die overlevering, maar wanneer die zal gebeuren, is nog steeds niet duidelijk. In het onderzoek werden een tijdlang nog enkele andere verdachten vastgehouden en de speurders zijn nog steeds op zoek naar een mogelijke handlanger die tot vandaag spoorloos is. Nemmouche wacht hier in België op zijn proces. 

Meest gelezen