Videospeler inladen...

"Oorlog tegen IS zal Midden-Oosten misschien meer veranderen dan velen denken"

Vanuit de Syrische frontstad Raqqa is Rudi Vranckx intussen in Noord-Irak aangekomen en in beide landen ziet hij veranderingen op komst nu het "kalifaat" van de terreurgroep IS zijn laatste dagen of weken lijkt te beleven.

In en rond Raqqa heeft Rudi Vranckx gepraat met een Nederlander die in de rangen van de Syrisch-Koerdische militie YPG meevecht en met een Macedoniër die drie jaar lang voor de terreurgroep IS gevochten heeft en vier maanden geleden gevangen is genomen door de Koerden. Opvallend toch wel dat jongeren uit Europa hier in verschillende kampen komen meevechten.

De Macedoniër waarschuwde dat IS Europese jongeren al maanden terugstuurt naar hun land om daar aanslagen te plegen. Vaak gaat het dan om om mensen die niet bekend zouden zijn bij Interpol of andere politiediensten. Dat is niet nieuw, maar het wordt nu wel moeilijker nu de Iraakse en Syrische Koerden het grensgebied met Turkije grotendeels controleren. Ook zouden zowel Mosul in Irak als Raqqa in Syrië "immense kerkhoven" zijn voor IS-strijders.

Vranckx verbaast zich er echter wel over hoe gemakkelijk hij hier Britse,  Scandinavische, Amerikaanse en andere westerse jongeren vindt die zich hier zijn komen aansluiten bij Koerdische of bij christelijke milities om tegen IS te vechten. Velen doen dat uit een zekere linkse instelling en het doet Vranckx denken aan de internationale brigades die tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) met de republiek tegen de fascisten van Francisco Franco gingen vechten. Hij hoort er ook vaak de slogan "no pasaran".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wie neemt het terrein van IS in?

Naarmate IS steeds dichter bij de nederlaag komt, stelt zich ook de vraag wie het terrein gaat innemen dat de terreurgroep tot nu toe bezet heeft. In de eerste plaats lijken dat de Koerden te zijn. In het noordoosten van Syrië hebben die nu al een eigen autonome regio uitgeroepen; in het meer centrale Raqqa zouden ze eerder de voorkeur geven aan lokaal verkozen vertegenwoordigers.

Volgende maandag houden de Koerden in Noord-Irak dan een referendum over onafhankelijkheid; ondanks de tegenkanting van de grootmachten en van de Iraakse regering zelf. Toch zal dat referendum doorgaan, ook al omdat de Koerden de controle over dat gebied stevig in handen hebben.

Volgens Rudi Vranckx betekent de nederlaag van IS dus niet de terugkeer naar de toestand voorheen en "zal het Midden-Oosten na de schokgolf van IS in de nabije toekomst meer veranderen dan wat velen nu denken".

Meest gelezen