BELGA/DIRKX

"Reactie burgemeester Evere op vondelingenschuif is extreem kortzichtig"

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) noemt de actie van de Everse burgemeester Pierre Muylle (PS) tegen de vondelingenschuif in zijn gemeente "extreem kortzichtig" en stelt dat het net goed is dat er een dergelijk initiatief bestaat. In Antwerpen is er al sinds 2000 een vondelingenschuif van de vzw Moeders voor Moeders. Tijdens de huidige legislatuur werd er elk jaar al zeker één baby in te vondeling gelegd.

"Het feit dat de schuif gebruikt wordt, bewijst meteen zijn nut", vindt Duchateau. "Sommigen vinden dat er voldoende voorzieningen zijn die dit initiatief overbodig maken, ze noemen het een negentiende-eeuwse oplossing. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Er zijn een aantal oplossingen voor kwetsbare, zwangere vrouwen in het zorgcircuit. Je kan een zwangerschap voorkomen, je kan ze legaal onderbreken. Maar je kan als overheid niet iedere situatie inschatten en ook voor de moeders zijn niet alle opties even duidelijk."

Burgemeester Muylle verklaarde in verschillende media dat er geen toelating is gegeven voor de vondelingenschuif in Evere en dat kinderverlating nog altijd een misdrijf is. Duchateau zegt echter "opgelucht" te zijn dat er een initiatief als de vondelingenschuif bestaat. De moeders die er gebruik van maken "leven met een geheim en kunnen na negen maanden geen kant meer op", stelt hij. "Dan gebeuren er ongelukken. Je mag er niet aan denken dat moeders hun kind op een andere plaats gaan achterlaten."

Meest gelezen