AP

"Zuid-Korea wil geen ineenstorting van het noorden of onnatuurlijke hereniging"

In zijn toespraak tot de Verenigde Naties probeert de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in het communistische noorden wat gerust te stellen, maar sancties en druk zijn wel nodig om Pyongyang tot dialoog te overreden, zegt hij.

Had de Amerikaanse president Donald Trump eerder in de VN het stalinistische regime met "totale vernietiging" bedreigd, dan was de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN eerder gematigd.

"Wij willen geen ineenstorting van het noorden of geen hereniging waarbij een land het andere opslorpt op een onnatuurlijke manier", zei Moon en op die manier poogde hij de vrees voor "regime change" van het noorden af te zwakken. Ook wil Zuid-Korea dat de internationale gemeenschap alles in het werk stelt om het nucleaire dispuut op een vredevolle manier te beslechten.

Toch zijn volgens Moon harde sancties en internationale druk op het noorden nodig om dat tot dialoog te bewegen en hij riep alle lidstaten van de VN op om de afgesproken sancties tegen Pyongyang onverminderd uit te voeren en desnoods nieuwe maatregelen te nemen om nieuwe provocaties van Noord-Korea af te straffen.

Moon waarschuwde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ook om de spanningen onmiddellijk te verminderen om een conflict te vermijden dat tot zijn val zou kunnen leiden. Anderzijds zegt Moon dat Zuid-Korea bereid is om het noorden te helpen "als dat zich aan de juiste kant van de geschiedenis bevindt".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Kan de wereld een escalatie vermijden?

Vanavond ontvangt VS-president Trump zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Moon Jae-in en de Japanse premier Shinzo Abe in Washington. Die zullen het uiteraard hebben over de Koreaanse crisis en over de aanpak van het regime in Noord-Korea.

Moon was eerder verkozen op een platform van toenadering tot het noorden om een oorlog te vermijden, maar door de aanhoudende provocaties met raketten en een kernproef, lijkt die aanpak niet veel op te leveren. Nadat Moon eerder de ontplooiing van THAAD-antiraketsystemen had opgeschort, is dat nu weer volop op gang gekomen.

Niet dat iemand echt oorlog wil, maar door de groeiende spanningen en voortdurend opbod tussen de VS en Noord-Korea is een uitbreken van vijandelijkheden niet onmogelijk. Voor alle duidelijkheid: er is in 1953 enkel een bestand gesloten en geen vrede. Of nog anders: technisch is Noord-Korea nog altijd in oorlog met Zuid-Korea, met de Verenigde Staten en zelfs met de Verenigde Naties en... België.

Meest gelezen