1 miljoen Europeanen tegen verre veetransporten

Dierenrechtenorganisatie Gaia heeft vanmorgen een petitie overhandigd aan de Europese Commissie tegen het langeafstandsvervoer van levende dieren. De petitie is ondertekend door ruim 1 miljoen Europeanen.

De dieren zijn soms dagenlang onderweg naar bijvoorbeeld het Midden-Oosten, om daar geslacht te worden, zegt Michel Vandenbosch van Gaia. 

"We willen een maximale duurtijd van 8 uur, en niet langer. Die duurtijd moet beperkt worden. Het gaat om dagenlange transporten. En we willen op langere termijn, dat het vervoer van levende dieren vervangen wordt door het vervoer van vlees in koelwagens", zegt Vandenbosch. 

Dierenleed kan vermeden worden

 De ondertekenaars van de petitie willen dat die langeafstandstransporten geschrapt worden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts: "Wat we vragen is om te stoppen met die lange transporten van dieren. Het is dierenleed dat eenvoudigweg vermeden kan worden. In plaats van die lange transporten te ondernemen, kan je evengoed zorgen voor locale slacht. Dat is goed in functie van dierenwelzijn, maar evengoed op het vlak van volksgezondheidheid, en zelfs ook voor de locale economie", reageert Weyts.

Meest gelezen