BELGA/VAN ASSCHE

11-jarige opgenomen in volwassenenpsychiatrie: van "zwaar verontwaardigd" tot “geen alternatief”

“Ik ben ervan overtuigd dat niemand met zo'n situatie blij is, maar Justitie had hier geen alternatief." Dat zegt voorzitter Christian Denoyelle van de Advies- en Onderzoekscommissie van de Hoge Raad voor Justitie.  Het Kinderrechten­commissariaat is het niet eens met die stelling: "Dit is onaanvaardbaar."

“Ik ben ervan overtuigd dat niemand met zo'n situatie blij is, maar Justitie had hier geen alternatief." Dat zegt voorzitter Christian Denoyelle van de Advies- en Onderzoekscommissie van de Hoge Raad voor Justitie. Hij reageert op de gedwongen opname van een meisje van 11 in een psychiatrisch centrum voor volwassenen in Gent. “Het is duidelijk dat er in sommige crisissituaties niet altijd een gepast aanbod gevonden kan worden. Ik hoop dat we aan de hand van deze casus gaan nadenken om te proberen daar een oplossing voor te vinden."

Het Kinderrechtencommissariaat is het niet eens met de stelling van de Hoge Raad voor Justitie. "Wij zijn zwaar verontwaardigd", zegt kinderrechten­commissaris Bruno Vanobbergen (grote foto). “Dit is onaanvaardbaar en een ontkenning van het recht op juiste zorg en veiligheid. Wij aanvaarden niet dat er geen alternatief was.”

Het meisje van 11 had maandag een zware crisis doorgemaakt, en een psychiater oordeelde dat een gedwongen opname de beste oplossing was. Vanuit het ziekenhuis werd rondgebeld om een bed te vinden in de kinderpsychiatrie, maar zonder succes. Het parket vorderde de collocatie en de jeugdrechter bevestigde die. Wettelijk mogen kinderen jonger dan 15 jaar niet naar de volwassenenpsychiatrie, tenzij via de ‘omweg’ van een collocatie.

Meest gelezen