Video player inladen...

Agent verdacht van terreur­lekken had contact met broer hoofdverdachte 22 maart

De Brusselse agent die ervan verdacht wordt vertrouwelijke informatie te hebben gelekt van een terreurdossier, zou in contact gestaan hebben met Yassine Atar, broer van Oussama Atar en neef van de broers El Bakraoui, die zich opbliezen op 22 maart in Brussel en Zaventem. Het contact zou al dateren van voor de aanslagen. 

De Brusselse politieagent werd maandag opgepakt op verdenking van schending van het beroepsgeheim en corruptie. Hij zou vertrouwelijke informatie doorgespeeld hebben aan mensen betrokken in een terreurdossier. Uit goede bron vernemen we dat de man via Whatsapp in contact gestaan zou hebben met Yassine Atar, de broer van Oussama Atar die gezien wordt als het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem. De broers Atar zijn ook neven van de broers El Bakraoui, die zich opbliezen in Maalbeek en Zaventem. 

Het contact zou dateren van voor de aanslagen. De inhoud van de berichten zijn niet bekend, maar het was wel voldoende voor de onderzoeksrechter om hem aan te houden.  

Wie is de politieagent die de informatie doorgespeeld zou hebben?

De agent die ervan verdacht wordt informatie te hebben doorgespeeld, werkte als dispatcher bij de politiezone Brussel-Noord. Dat betekent dat hij huiszoekingen en gerechtelijke acties in real time kon meevolgen. Politieagenten die bij de dispatching werken, worden ook verwittigd van huiszoekingen die op til staan. Het is niet duidelijk welke informatie de politieagent precies heeft doorgegeven. 

De lokale politiezone Brussel-Noord was enkele maanden geleden zelf een onderzoek gestart naar de politieagent en bracht Comité P op de hoogte. Zij houden toezicht op de politiediensten. Enkele dagen geleden werd de man opgepakt op verdenking van het schenden van het beroepsgeheim en corruptie. Voorlopig werd de man nog niet aangeklaagd voor terrorisme, dat kan eventueel later nog gebeuren.  

Wie is Yassine Atar?

Hoewel het zijn oudere broer Oussama Atar is die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van 22 maart in ons land is ook Yassine Atar geen kleine vis. Hij zit sinds 27 maart 2016, vijf dagen na de aanslagen, in de cel wegens deelname aan terroristische activiteiten. Op zijn lichaam en kleren zouden sporen gevonden zijn van explosieven, in het audiotestament van Ibrahim El Bakraoui werd Atar vermeld en hij had een sleutel van het safehouse in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek waar de bomgordels voor de aanslagen in Parijs gemaakt zijn en waar ook Salah Abdeslam kort verbleef. 

Hij werd in verdenking gesteld voor zijn betrokkenheid als leider bij de aanslagen in Parijs. Zelf was hij niet bij de aanslagen op 13 november 2015, maar hij leverde bijvoorbeeld wel alle geactiveerde gsm's aan de leden van het netwerk. Welke rol hij precies binnen de cel gespeeld heeft, is tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk, maar het staat vast dat hij een spilfiguur was.

Video player inladen...

Meest gelezen