Meerderheidspartijen bereiken akkoord over ontwerpverslag  van Kamercommissie Panama Papers

De vertegenwoordigers van de federale meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en MR in de bijzondere Kamercommissie Panama Papers hebben een akkoord bereikt over een rapport met aanbevelingen voor de bestrijding van belastingontwijking en fiscale fraude. Dat laten Rob Van de Velde (N-VA) en Roel Deseyn (CD&V)  weten via Twitter. "Witte rook", schrijven ze.

De commissie Panama Papers werd in de lente van 2016 opgericht. Uit  gelekte documenten bleek dat er internationaal op grote schaal aan belastingontwijking wordt gedaan, ook door 732 Belgen.

Na ruim een jaar is er nu dus een akkoord. De meerderheidspartijen zetten donderdag hun handtekening onder een rapport van 120 pagina's , waarin de aanbevelingen in zo'n honderd artikelen opgelijst worden. Rob Van de Velde denkt dat ook de oppositie zich erin zal kunnen vinden. "Over bepaalde zaken zijn meerderheid en oppositie het niet eens, maar dat lijkt mij over kleinere punten te gaan", zegt hij. Volgens Roel Deseyn heeft de meerderheid de voorbije maanden wel naar een consensus gezocht, "maar was het tijd om de landing in te zetten".

Volgende week dinsdag komt de commissie opnieuw samen. Voorzitter Ahmed Laaouej (PS) wil er het ontwerpverslag bespreken maar zal nu dus moeten werken op basis van een tekst waar de meerderheid het over eens is geraakt. Ten laatste op 30 oktober, wanneer het mandaat van de commissie verstrijkt, moet het eindverslag worden goedgekeurd, maar Luk Van Biesen (Open VLD) maakt zich sterk dat er tegen de regeringsverklaring van premier Charles Michel, rond 15 oktober, afgerond kan worden.

Meest gelezen