BELGA/WARNAND

Ben Weyts over gsm-gebruik achter het stuur: “Er is meer politiecontrole nodig"

Deze ochtend gebeurde er een dodelijk ongeval op de E34, de man die inreed op de file was vermoedelijk afgeleid door zijn gsm, want hij stierf met zijn toestel in de hand. Elke dag vallen er in Europa 16 doden door het gebruik van hun gsm achter het stuur. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt deze cijfers te hoog en wil meer politiecontrole.

“Nu zijn er controles maar die zijn minimaal. Mensen moeten beschermd worden tegen zichzelf, dat is vandaag nog eens pijnlijk duidelijk geworden. We hebben meer politiecontrole nodig. Ik weet dat het zeer arbeidsintensief is om dit te kunnen constateren, maar we moeten het echt wel doen”, zegt Weyts. 

Daarnaast kent de minister sinds juli subsidies toe aan bedrijven die hun vrachtwagens voorzien van een systeem dat gsm-gebruik in een rijdende vrachtwagen blokkeert. “Het is een systeem waarbij het gsm-signaal en internet-signaal wordt verstoord, zodra de vrachtwagen begint te rijden. Ik vind ook dat bedrijven dit moeten installeren in bedrijfswagens“, aldus de minister. 

Volgens Weyts gebeuren er in werkelijkheid veel meer ongevallen met een gsm achter het stuur dan de cijfers aantonen. Hij wil daarom mensen ook sensibiliseren. “We starten binnenkort met een intensieve mediacampagne via alle mogelijke kanalen om gsm-gebruik in de wagen te ontraden.”

Meest gelezen