AFP or licensors

Berging gezonken Griekse olietanker stopgezet na arrestaties

De berging van een olietanker, die al op 10 september is gezonken nabij de kust van de Griekse hoofdstad Athene, is voorlopig stopgezet. Toen het schip zonk is enkele honderden ton olie in zee gelekt en werden verschillende Griekse stranden bedekt met zwarte smurrie. Om de resterende olie uit het wrak op te pompen had de Griekse overheid een andere tanker opgevorderd, maar de kapitein en mecanicien van dat schip werden gisteren gearresteerd, op verdenking van oliesmokkel.

De Agia Zoni II vervoerde zo'n 2500 ton brandstof toen hij op 10 september om nog onbekende redenen zonk voor de kust van het Griekse eilandje Salamina. De tanker uit 1972 bevatte mogelijk meer olie dan toegelaten en had vermoedelijk veel gaten in het ruim. Bovendien waren er slechts twee bemanningsleden aanwezig op het schip, in plaats van de vereiste elf.

Toen de scheepvaartpolitie het oude schip aan de havenplaats Piraeus wou controleren, liep het fout. Na een bruusk manoeuvre van de stuurman zonk de tanker. Honderden ton ruwe olie lekten daarbij in zee. Een groot deel van de kust van het eiland Salamina werd bedekt onder een dikke laag zwarte smurie. De olievlek waaide door tot aan de havenplaats Piraeus en ook enkele stranden van de Atheense Rivièra werden besmeurd met olie en teer.

Ontslag

De Griekse regering wordt verweten dat ze niet snel genoeg heeft gereageerd op het zinken van de tanker. Hoewel de smurrie op de stranden al vrij snel werd opgekuist, zou het vier dagen hebben geduurd vooraleer de Griekse overheid een duidelijk antwoord op de crisis had geformuleerd.

De oppositie eist daarom het ontslag van de minister voor Maritieme Aangelegenheden, Panagiotis Kouroumplis. Maar die spreekt de aantijgingen tegen en zegt dat het overheid een "enorme, waarschijnlijke ongeziene inspanning" heeft ondernomen om verdere vervuiling te voorkomen. 

Oliesmokkel

Het opkuisen van de olie en de berging van het gezonken schip zou nog dertig tot veertig dagen kunnen duren, verklaarde Kouroumplis nog, maar die termijn zou wel eens kunnen oplopen.

Normaal gezien zou de resterende olie de komende dagen uit de gezonken tanker worden overgepompt naar een ander schip. Dat schip bleek echter niet over de nodige certificaten te beschikken en bevatte bovendien meer olie dan toegelaten. De kapitein en hoofdmecanicien van het schip werden gisteren gearresteerd op verdenking van oliesmokkel. De bergingsoperatie is daarom tijdelijk opgeschort. 

Meest gelezen