Bill Gates geeft toe: control-alt-delete was een fout

Als er iets is wat Bill Gates van Microsoft zou willen wissen uit zijn verleden dan is het de toetsencombinatie control-alt-delete. Hij vindt de toetsencombinatie intussen zo vervelend dat hij zich heeft verontschuldigd aan alle windows-gebruikers tijdens een panelshow van het Bloomberg Global Business Forum. 

De drievingerige toetsencombinatie werd in de jaren tachtig uitgevonden door IBM, een Amerikaans technologiebedrijf om je computer te herstarten bij het mogelijk vastlopen. Blokkerende computers, dat zullen velen zich ongetwijfeld herinneren, waren toen nog vaste prik. Om te voorkomen dat je je computer per ongeluk zou herstarten met één knop bedacht IBM werknemer David Bradley een moeilijkere combinatie. Voor ctrl-alt-delete heb je drie vingers nodig, en dat doet je eerst even nadenken. De computer waarvoor de toetsencombinatie oorspronkelijk werd ontworpen, was er een voor specialisten en wetenschappers. Aan gebruiksvriendelijkheid voor de massa werd aanvankelijk niet gedacht.

De noodzaak van control-alt-delete

Bill Gates denkt vandaag dat een opvallend rode knop een betere oplossing was geweest. Maar IT-journalist Pieterjan van Leemputten zegt in “De wereld vandaag” op Radio 1 daar nog niet zo zeker van te zijn: “Bij mijn huidige computer zit de geluidsingang vlak naast de resetknop. Door de microfoon te verbinden met mijn pc, heb ik al vaak per ongeluk de resetknop ingeduwd met de bekende gevolgen. Al hebben velen erop gesakkerd, er is en was wel degelijk een noodzaak voor de knop.” 

Control-alt-delete is niet meer te deleten

Maar hoe komt het dat na al die jaren die toetsencombinatie nog steeds meedraait? Pieterjan van Leemputten: “Ontwikkelingen gaan bij computers jarenlang mee en worden vermenigvuldigd. Bij de gebruiker speelt ook nog eens het gemak van de gewoonte. We gebruiken bijvoorbeeld nog steeds de linkermuisknop om dingen te selecteren en zo zijn er talrijke computerhandelingen die verworven zijn en gewoon mee geëvolueerd. Ctrl-alt-delete is bovendien uitgegroeid tot een echt begrip. Net zoals iets opzoeken op het internet nu “googelen” heet.” 
Of control-alt-delete ooit zal verdwijnen? “Dat zal dan samen zijn met de pc. Bij mobiele apparatuur heb je de combinatie niet meer nodig.” Kortom, zo lang Windows zal bestaan, zo lang zal je de spreidstand met de drie vingers moeten blijven doen.

Meest gelezen