De broers Atar: wie zijn ze? En waarom blijven hun namen opduiken na 22 maart?

De politieagent die informatie uit een terreurdossier gelekt zou hebben, zou in contact gestaan hebben met Yassine Atar. De namen van de broers blijven opduiken na de aanslagen van 22 maart in ons land.  Oussama Atar is sinds de aanslagen van 22 maart vorig jaar een van de meest gezochte terroristen in België, maar ook zijn jongere broer Yassine blijkt een zwaardere crimineel dan eerst gedacht werd. Wie zijn de broers Atar en hoe belangrijk waren of zijn ze binnen het netwerk? Een portret.

Oussama Atar: meest gezochte terrorist in België

Een van de meest gezochte terroristen in België is hij, de 32-jarige Oussama Atar, oudere broer van Yassine en neef van de broers El Bakraoui die zichzelf opbliezen in Zaventem en Maalbeek. Oussama wordt beschouwd als een van de breinen achter de aanslagen in Brussel en Parijs.

Onmiddellijk na de aanslagen van 22 maart werd er een huiszoeking bij Atar gehouden, maar hij wist tussen de mazen van het net te glippen. Sindsdien wordt er koortsachtig gezocht naar de terrorist, maar voorlopig blijft hij spoorloos. Vorige zomer dook hij nog op in ons land. Er werd toen een reeks huiszoekingen uitgevoerd in de hoop hem te kunnen pakken, maar zonder resultaat.

Er wordt her en der geopperd dat de Belg van Marokkaanse afkomst mogelijk zou schuilgaan achter de naam "Abou Ahmed", een mysterieuze figuur in Syrië die beschouwd wordt als een sleutelfiguur achter de aanslagen. Maar in een brief aan zijn moeder schreeuwde Oussama enkele maanden geleden zijn onschuld nog uit. "Ik ben niet het brein achter de aanslagen in Brussel, Ik was niet op de hoogte van wat Brahim en Khalid van plan waren. Ik ben Ossama bin Laden niet, en ik ben ook niet de rechterhand van Abou Bakr al-Baghdadi (leider van terreurgroep IS)", klonk het toen.

Yassine Atar: jongere broer, maar daarom niet minder belangrijk

Maar ook Yassine Atar blijkt een grotere vis te zijn dan eerst werd gedacht. De jongere broer van Oussama zit sinds 27 maart 2016, enkele dagen na de aanslagen, in de cel wegens deelname aan terroristische activiteiten. Op zijn lichaam en kleren zouden sporen van explosieven gevonden zijn. En in het audiotestament van Ibrahim El Bakraoui wordt Yassine vermeld. Yassine Atar werd in verdenking gesteld voor zijn betrokkenheid als leider bij de aanslagen in Parijs. Hij was zelf niet bij de aanslagen op 13 november 2015, maar speelde wel een grote logistieke rol. Zo leverde hij alle geactiveerde gsm's aan de leden van het netwerk.

De man had ook een sleutel van het safehouse in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek. In dat huis zouden de bomgordels voor de aanslagen in Parijs gemaakt zijn en ook Salah Abdeslam verbleef er enige tijd. Wat zijn rol precies was binnen de cel is tot op vandaag niet helemaal uitgeklaard, maar wat wel vaststaat, is dat hij een spilfiguur was. Yassine speelde vooral een grote logistieke rol binnen het netwerk. 

Nu blijkt ook dat Atar contact gehad zou hebben met een Brusselse politieagent. Het contact, dat via Whatsapp verliep, zou dateren van voor de aanslagen. Wat er in de berichten stond, is niet bekend, maar het was wel voldoende om de politieagent aan te houden. 

Opvallend is ook dat Yassine – samen met de rest van de Atar-familie – in 2010 de onschuld van zijn broer nog uitriep. Oussama zat op dat ogenblik nog een 10-jarige straf uit in een Iraakse cel op verdenking van wapensmokkel. En ook toen al werd er door Irak geopperd dat hij betrokken zou zijn bij moslimterrorisme. In 2012 zou hij vrijkomen – na stevig lobbywerk van de Belgische autoriteiten. Hij stond daarna wel even op de OCAD-lijst met terreurverdachten en teruggekeerde Syriëstrijders, verdween vervolgens van die lijst en pas na de aanslagen kwam hij opnieuw op de radar van de speurders.

Meest gelezen