De Kamer herstart met valse noot

Vanmiddag houdt de Kamer haar eerste plenaire vergadering na het zomerreces. Traditiegetrouw is dat het signaal voor de Kamerleden en de regering dat de vakantie echt voorbij. Dit jaar verloopt het een beetje in mineur want 6 ministers, waaronder de premier, zullen niet aanwezig zijn omdat ze in het buitenland zijn.

Elk jaar rond de 21ste juli gaat het federale parlement met vakantie. Dat wil niet zeggen dat er niet meer gewerkt wordt, maar de werkzaamheden worden op een lager pitje gezet. Tijdens de zomermaanden zijn er dan ook vaak nog commissievergaderingen. Denk deze zomer maar aan de commissie­vergaderingen rond de fipronilcrisis of zelfs afgelopen woensdag nog rond de hervorming van de pensioenen.

De plenaire vergaderingen op donderdag worden wel stopgezet tijdens de zomermaanden. De start van het nieuwe parlementaire jaar betekent dat ook de Kamerleden en regeringsleden op donderdagnamiddag in het halfrond verwacht worden.  Volgens het grondwetsartikel 44 begint dat parlementaire jaar de tweede dinsdag van oktober. Sinds de regeringen-Dehaene begint het nieuwe parlementaire jaar bijna steevast, op enkele uitzonderingen na, met een beleidsverklaring van de eerste minister. Toenmalig premier Jean-Luc Dehaene haalde de mosterd daarvoor in de Verenigde Staten, waar er elk jaar een State of the Union plaatsvindt. 

De Kamer vroeger uit de startblokken

Maar sinds vorig jaar wacht de Kamer niet meer op de beleidsverklaring van de premier en starten de plenaire vergaderingen al de eerste donderdag na 15 september. Valt 15 september op een donderdag, dan is er die donderdag al de eerste plenaire vergadering. Deze nieuwe afspraak kwam er nadat er heel wat te doen was rond de riante vergoedingen en de lange vakantie­periodes van parlementsleden. Om daar paal en perk aan te stellen, werd er besloten om nu niet meer te wachten op de beleidsverklaring. 

Vorig jaar werd de eerste plenaire vergadering op donderdag 15 september gehouden en tekenden ook heel wat regeringsleden present, waaronder Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V). Maar dit jaar valt die eerste plenaire vergadering een week later, waardoor al een aantal regeringsleden in het buitenland zijn onder meer door de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties.  En dat is niet naar de zin van Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Hij stuurde prompt een brief naar de eerste minister met de vraag om ervoor te zorgen dat de regering voldoende beschikbaar zal zijn.

Ministers in het buitenland

De woordvoerder van de eerste minister liet al weten dat de vier regerings­leden, Charles Michel (MR), Didier Reyders (MR), Alexander De Croo (Open Vld) en Theo Francken (N-VA), die mee zijn naar de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties daar hard aan het werk zijn. Zij zijn volop bezig met actieve campagnes om de niet-permanente zetel bij de VN voor België binnen te halen. Alles samen zouden ze al meer dan honderd formele en informele contacten gehad hebben om staatshoofden en regeringsleiders.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zit vandaag en morgen in Zuid-Korea voor een vergadering van Europese en Aziatische ministers van Economie. De enige minister die nog met vakantie is, is Maggie De Block (Open VLD). Zij werd tijdens de vakantie wel teruggeroepen voor de crisis rond fipronil in eieren. Begin augustus heeft ze in de commissievergadering hierover al uitleg gegeven.

Meest gelezen