Video player inladen...

Duizenden Catalanen betogen voor vrijlating van hun opgepakte leiders, EU lijkt bezorgd

In Catalonië blijft de situatie erg gespannen nu opnieuw duizenden mensen betogen tegen het onverwacht harde optreden van de Spaanse regering tegen de regionale overheid. De EU kijkt bezorgd toe.

De betogers hebben zich verzameld bij het gerechtsgebouw in Barcelona en eisen de vrijlating van 14 Catalaanse politici en ambtenaren. Die werden gisteren bij verrassing opgepakt tijdens huiszoekingen van de Spaanse politiediensten in ministeries en partijkantoren in Barcelona.

De manifestatie verloopt gespannen, maar al bij al vreedzaam zoals de lokale overheid en de separatistische bewegingen hadden gevraagd. Wel zijn vanochtend vroeg een aantal voertuigen van de Guardia Civil, een politiedienst onder bevel van de centrale regering in Madrid, door woedende betogers aangevallen en beschadigd. De agenten moesten in veiligheid worden gebracht door de Catalaanse politie.

Het ging om een beperkt incident, maar het toont wel aan hoe gespannen de situatie geworden is nadat de Spaanse regering gisteren de publieke financiën van Catalonië onder haar controle heeft gebracht en 14 topfiguren uit die autonome regio heeft opgepakt.

Emilio Morenatti

Spaanse regering neemt risico's

De Spaanse regering zegt dat ze wel moest optreden omdat het Hooggerechtshof eerder bepaald had dat het nakende referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië illegaal is. De opgepakte personen worden ervan verdacht dat ze dat referendum coördineren.

Toch kan de harde aanpak net de separatisten de wind in de zeilen geven. Het is overigens niet zeker dat de meeste Catalanen voor onafhankelijkheid gestemd zouden hebben, maar een grote meerderheid van hen vindt wel dat ze het recht hebben om zich te uiten over de kwestie.

De Europese Unie is niet te vinden voor een onafhankelijk Catalonië, maar is wel ongerust over de groeiende spanningen. Volgens een groen EU-parlementslid gooit de Spaanse regering door de harde aanpak nu "olie op het vuur". De Spaanse conservatieve premier Mariano Rajoy kan in de rest van Spanje misschien tijdelijk wat op instemming rekenen, maar als de situatie in Catalonië uit de hand zou lopen, zou dat zich tegen hem kunnen keren. Volgens sommige analisten zullen de EU-leiders er bij Madrid op aandringen om de crisis niet op te spits te drijven. Met de brexit voor de deur wil Europa geen brokken in andere lidstaten.

Meest gelezen