Een hartstilstand krijg je het best in Kinrooi

Je kan maar hopen dat het je niet overkomt, maar als je toch een hartstilstand zou krijgen is je overlevingskans het grootst in Kinrooi. Daar hangt immers het grootst aantal defibrillatoren op openbare plaatsen per inwoner. De Noord-Limburgse gemeente is daarmee de hartveiligste gemeente van het land, zegt het Rode Kruis.  

Bovendien zijn ook nog eens 1000 mensen getraind om het toestel in geval van nood accuraat te kunnen gebruiken. De AED-toestellen hangen op de meest verschillende plaatsen, van bij kapelletjes, een carwash, een sportterrein tot zomaar ergens aan de gevel van een huis. Lokale ondernemers die mekaar bij Unizo vonden legden 40.000 euro samen om het aantal toestellen in de gemeente van 7 naar 22 te brengen.  

Video player inladen...

Als minister van Volksgezondheid kan ik daar maar heel erg blij om zijn. Per dag krijgen 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis.  

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Volksgezondheid, CD&V

Meest gelezen