Eerste Vlaamse soja-oogst is een succes

In Zemst werd vanmiddag de eerste soja voor menselijke consumptie geoogst. Na vier jaar onderzoek naar de mogelijkheden van commerciële sojateelt in ons klimaat, zal de eerste oogst in totaal naar schatting zo'n 100 ton soja opleveren.

We mogen fier zijn

Jimmy De Prins, sojateler

Landbouwer Jimmy De Prins kon vanmiddag als eerste in Vlaanderen, onder een stralende zon, een veld soja oogsten. De kwaliteit van de niet-gemodificeerde soja voldoet aan de normen die menselijke consumptie toestaan. De oogst is dankzij het warme weer in juni en een paar warme dagen in september twee weken vroeger dan geschat. Door het droge weer vandaag verloopt de oogst ook in ideale omstandigheden.

"We halen een eiwitgehalte van 40 procent, daar mogen we vandaag heel fier op zijn!", zegt Jimmy. Hij oogst vandaag 5 hectare en hoopt daarmee op ongeveer 15 ton sojabonen.

De bonen zullen door Aveve worden opgeschoond en gedroogd. Daarna gaan ze naar de voedselfabrieken van Alpro, waar ze in voedingsmiddelen zullen worden verwerkt.

Duurzame soja

Er zijn verschillende redenen om soja in Vlaanderen te telen. De belangrijkste reden is om soja duurzamer te maken. Tot nu toe komt de helft van de soja die Alpro in Vlaanderen verwerkt, per schip uit Canada en de andere helft via vrachtwagens uit Europa. De huidige Europese soja komt vooral uit de Franse Elzas, waar een microklimaat heerst.

De meest duurzame manier is om de bonen dicht rondom de voedingsfabriek te kweken, waardoor transport tot een minimum wordt beperkt. Vandaar de nood om ook in Vlaanderen soja te planten. Het past ook in de plannen van de Vlaamse overheid om minder afhankelijk te zijn van de invoer van eiwitten, zoals soja.

Voor de lokale landbouwers is de nieuwe sojateelt ook belangrijk. Het kan een interessante aavulling worden naast andere gewassen.

Door zaden te selecteren die het in ons klimaat beter doen, zal in de toekomst de opbrengst per hectare nog een stuk groter worden.

Meest gelezen