Facebook verbiedt berichten van Rohingya-rebellen

Facebook verbiedt sinds kort berichten van de Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA). Die groepering van Myanmarese Rohingya-rebellen wordt door de socialenetwerksite bestempeld als "gevaarlijke organisatie". De Myanmarese regering juicht die beslissing toe. 

De Arakan Rohingya Salvation Army werd enkele weken geleden op Facebooks lijst van "gevaarlijke organisaties" geplaatst, bevestigde een woordvoerder van het bedrijf. Dergelijke organisaties worden door Facebook omschreven als groepen die betrokken zijn bij terrorisme, georganiseerd geweld, massamoord of georganiseerde haat. Alle berichten van zo'n organisaties of ter ondersteuning ervan worden door de website geblokkeerd.

De woordvoerder weigerde te antwoorden op de vraag of er ook andere groeperingen die betrokken zijn bij het conflict in Myanmar op de verboden lijst zijn geplaatst. Want ook voor de overheid en het leger van Myanmar is Facebook een belangrijk medium om informatie te verspreiden. Zo telt de officiële Facebookpagina van het Myanmarese leger 2,6 miljoen volgers. Daarnaast heeft de regering nog andere officiële pagina's. Verschillende mensenrechtenorganisaties stellen bovendien dat Facebookberichten van Aung San Suu Kyi, de de facto leider van het land, de haat tegen de Rohingya aanwakkeren.

Niet omwille van politieke doeleinden

De Myanmarese regering beschouwt ARSA sinds 25 augustus als een terroristische organisatie, nadat de groepering verschillende politieposten in de westelijke staat Rakhina had aangevallen en daarbij twaalf veiligheidsmensen hadden gedood. Het Myanmarese leger sloeg daarop hard terug. Hele Rohingya-dorpen werden platgebrand en honderden burgers afgemaakt. Intussen zijn al meer dan 400.000 Rohingya gevlucht naar buurland Bangladesh.

Het blokkeren van het ARSA op Facebook is niet gebeurd op vraag van de Myanmarese overheid, verduidelijkt de socialenetwerksite nog. "De beslissing is enkel gebaseerd op de vermeende gewelddadige activiteiten van de groepering, niet omwille van haar politieke doeleinden", luidt het. Maar de beslissing werd in elk geval toegejuicht door de woordvoerder van Aung San Suu Kyi, Zaw Htay. Die had zijn volgers eerder opgeroepen om alle pro-ARSA-berichten te rapporteren bij Facebook.  Zijn oproep werd bijna 7.000 keer gedeeld. 

Sensibilisering toegelaten

Naast leden van ARSA hebben ook verschillende verdedigers van de Rohingya in de afgelopen dagen hun Facebookaccount geblokkeerd zien worden, nadat ze werden gerapporteerd door internetgebruikers. Ze gebruikten Facebook onder meer om de aandacht te trekken op de gewelddaden en vervolgingen tegen de Rohingya.     

Facebook liet weten dat het die inhoud wil toelaten, en dat het probeert om enkel die berichten te verwijderen die gedeeld worden om aan te zetten tot geweld. De berichten die werden gepubliceerd om te sensibiliseren of om de feiten te veroordelen, worden niet verwijderd, klinkt het.

Wat is ARSA?

De Arakan Rohingya Solidarity Army dook voor het eerst op in oktober 2016. Gewapend met stokken en messen vielen een groep Rohingya-rebellen toen drie politieposten langs de grens met Bangladesh aan. Negen politiemensen en vier soldaten werden door de rebellen gedood. 

In een video, die kort daarop werd vrijgegeven, werd de aanval opgeïst door Ata Ullah, de leider van ARSA. "Al meer dan 75 jaar lang worden er misdaden en wreedheden begaan tegen de Rohingya", stelde hij. "Daarom hebben wij op 9 oktober een aanval uitgevoerd, om duidelijk te maken dat wanneer het geweld niet stopt, wij het recht hebben om onszelf te verdedigen." 

Onze strijd wordt gerechtvaardigd door de menselijke overlevingsdrang.

ARSA-leider Ata Ullah

ARSA beweert te vechten voor de meer dan 1 miljoen Rohingya in Myanmar, wiens basisrechten systematisch worden geschonden. "Onze legitieme zelfverdediging is een noodzakelijke strijd, gerechtvaardigd door de menselijke overlevingsdrang", verklaarde Ata Ullah in een video die op 15 augustus op de sociale media is verschenen."

ARSA is al drie jaar in Arakan (een voormalig koninkrijk in de huidige Rakhine-staat), en heeft geweld noch vernieling toegebracht aan het leven en de bezittingen van de inwoners van Rakhine of de Rohingya", stelde de ARSA-leider nog. Maar daar denken Myanmarese autoriteiten anders over. Zij bestempelen ARSA als een terreurorganisatie die islamitische heerschappij wil opleggen aan de bevolking van Myanmar.

Volgens International Crisis Group, een internationale NGO, hangt ARSA echter geen welbepaalde ideologie aan. "De groep strijdt om de Rohingya te beschermen en niets anders", stelde Anagha Neelakantan van ICG. Ook ARSA zelf liet eerder weten via Twitter dat het "geen enkele band met Al Qaeda, IS of eender welke andere terreurgroep heeft" en dat het ook niet wil dat die groepen in het conflict in Myanmar betrokken worden.

Meest gelezen