Video player inladen...

Francken: "Ik doe wat Italianen, Britten, Zweden en Fransen doen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weerlegt vanuit New York de striemende kritiek op zijn aanpak van de Soedanese vluchtelingen in het Maximiliaanpark. Hij zegt dat hij de zaken op dezelfde manier aanpakt als Italië, Groot-Brittannië, Zweden of Frankrijk. Mocht hij dat niet doen, betekent dat volgens hem dat "iedereen hier illegaal in België blijft".

In de Kamer was er vanmiddag forse kritiek van de oppositie op de aanpak van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, vooral omdat Francken een delegatie uit Soedan heeft uitgenodigd om hier migranten te komen identificeren met het oog op repatriëring.

"Wat ik doe, is wat de Italianen doen, wat de Britten doen, wat de Zweden doen - in Zweden is er een groene regering - en wat de Fransen doen", reageert Francken vanuit New York. "Als je mensen naar hun thuisland wil terugkrijgen die illegaal op je grondgebied zijn, zijn dat vaak mensen uit landen waar het regime de mensenrechten schendt." Dan kan je volgens hem doen zoals de ngo's en links, "of je moet zeggen dat je op administratief niveau met de ambassadeurs kan praten, zodat we de laisser-passer's krijgen om die mensen terug te sturen."

"Maar links zegt dat je niet mag praten met regimes die mensenrechten schenden. In Afrika, het Midden-Oosten en Azië zijn dat er heel veel. Het gevolg is dat iedereen dan illegaal in België blijft." 

Links zegt dat je niet mag praten met regimes die mensenrechten schenden

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA)

Als we Groen mogen geloven, doet ons land niet zoals Frankrijk. "Ik kan dit formeel tegenspreken", zei Kamerlid Wouter De Vriendt vanmiddag in de Kamer. "Wat er in Frankrijk is gebeurd, is dat er samenwerking is gezocht met de Soedanese ambassade in Parijs, maar er is op geen enkel moment sprake geweest van onbekenden die uit Khartoem zijn overgevlogen om identificatie van vluchtelingen in Frankrijk te doen. België is hier uniek, en dat is bijzonder problematisch."

Video player inladen...

Meest gelezen