Bozar en Letterenhuis herdenken Hugo Claus

Het Letterenhuis in Antwerpen bewaart het archief van Hugo Claus, een van de grootste Vlaamse schrijvers van de 20ste eeuw. Claus koos in 2008 voor euthanasie. De tiende verjaardag van zijn overlijden zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Samen met Bozar, Behoud de Begeerte en nog enkele partners komen er verscheidene herdenkingen. Hilde Van Mieghem, die acteerde in de verfilming van "Vrijdag", is de eigenzinnige curator. Op de zolder van het Letterenhuis bereidt ze het programma voor.  

Op 17 maart 2018, twee dagen voor de tiende verjaardag van Claus' overlijden, opent het Letterenhuis de tentoonstelling "Hugo Claus. Achter vele maskers". Het is een expositie over leven en werk van de auteur, beeldend kunstenaar en regisseur. Uitgangspunt is het mistgordijn dat Claus graag optrok rond zijn persoon om de realiteit naar eigen inzicht vorm te geven. Dankzij de vaak weelderig geïllustreerde manuscripten, zal de bezoeker een glimp opvangen van de man achter het masker, zegt Het Letterenhuis.  

Verwondering

De tentoonstelling begint bij de laat-puberale gedichten van toen nog Hugo C. van Astene, en eindigt bij de allerlaatste onvoltooide geschriften. De verschillende fases van "De Verwondering" zullen er liggen, volgens velen de beste roman van Claus. Voorts is een vergelijking mogelijk tussen dagboekaantekeningen en scènes uit de autobiografische roman "Het jaar van de kreeft''.  Uit dat alles zal blijken hoe belangrijk de Tweede Wereldoorlog en de liefde zijn in het oeuvre van Claus. 

Roger Raveel

Het leven van Claus geeft ook kansen om uniek beeldmateriaal te tonen. Hij maakte honderden schilderijen en tekeningen, en was bevriend met Roger Raveel, die niet alleen het profiel van Claus maakte op de markt van Watou, maar ook bovenstaand portret. Er zijn tientallen grappige foto's, op vele is Claus te zien in het gezelschap van illustere auteurs en kunstenaars. Ook wie de unieke stem van Claus wil horen, komt aan zijn trekken in allerlei videofragmenten uit de spraakmakende interviews die hij gaf aan de BRT/VRT en andere media. De expo in het Letterenhuis duurt tot 1 juli 2018. 

Bozar

In Bozar in Brussel stelt Marc Didden de multidisciplinaire hommage samen. Didden speelde een onvergetelijke rol in "Het Sacrament". Hij belicht alle facetten van Claus: de schrijver, schilder, theaterman, filmmaker, mondaine figuur. Niet over, maar voor Claus, zegt Marc Didden. In het Paleis voor Schone Kunsten nam Claus trouwens deel aan legendarische poëzie- en protestmanifestaties in 1959 en 1966. Die tentoonstelling begint al eind februari.  

Meest gelezen